Garnalenbitterballen

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none” shape_type=””][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_custom_heading text=”Door Rutger” font_container=”tag:h6|font_size:16|text_align:left|color:%23a5c5cf” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

VAKANTIE. Woehoe! Inmiddels hebben we Groningen verruild voor het zonovergoten Zuid-Frankrijk. Lekker twee weken kamperen, BBQ-en en dobberen in de Ardèche. Maar voor vertrek trakteerden we de ouders van Irene op garnalenbitterballen. Irene heeft de liefde voor eten niet van een vreemde. Bij mijn schoonouders zijn recepten en restaurants vaak onderwerp van gesprek,  overigens vaak onder het genot van een goede maaltijd.

[/vc_column_text]

Ingrediënten voor 25 garnalenbitterballen

[vc_row_inner column_margin=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” width=”1/3″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]

 • Zoveel garnalen als je kan dragen
 • Of anders: 200 gram Hollandse garnalen
 • 150 gram Noorse garnalen
 • 2 handen verse peterselie
 • 50 gram roomboter
 • Bloem
 • 2 blokjes visbouillon 
 • 600 ml water 
 • 1 citroen
 • 3 eieren
 • 1 pak paneermeel
 • Cayennepeper
 • Zwarte peper
 • Grove mosterd
 • Mayonaise
 • Citroensap

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” width=”1/3″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” width=”1/3″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][/vc_column_inner][/vc_row_inner]

[vc_column_text]Hierbij het recept het van onze garnalenbitterballen. Niet van die “zuunige” met garnalensmaak-maar-zonder-garnalen. Nee, echte royaal gevulde bitterballen met zowel Hollandse én Noorse garnalen. Fan-tas-tisch.

Leg 5 blaadjes gelatine in een bakje met lauw water om te wellen.

Begin met het maken van de salpicon. De wat? Salpicon. Dat is eigenlijk gewoon een ander woord voor ragout, maar dan dikker.

Smelt in een pan met een dikke bodem de roomboter en voeg 4 grote eetlepels bloem toe. Gaar de bloem in de boter (roux) op een zacht vuurtje. Voeg ongeveer 500/600 ml kokend water met 2 bouillonblokjes erdoor. Roer dit goed door zodat alle klontjes verdwijnen.

De substantie moet zo dik zijn als ragout. Later door de gelatine wordt het nog stijver. 

Voeg de Hollandse en Noorse garnalen toe samen met twee grote handen gesneden peterselie. Voeg cayennepeper, citroen en zwarte peper toe naar smaak.

Pak de gelatine uit het bakje water en knijp het overtollige vocht eruit. Roer de gelatine door de ragout en verwarm nog even kort mee.

Giet vervolgens de salpicon op een platte schaal met een opstaande rand zodat het kan afkoelen en stollen. Dek de schaal af met huishoudfolie om te voorkomen dat er zo’n vies melk-vel ontstaat. Zet de schaal in de koelkast of viezer voor ongeveer 20 minuten.

Zet drie borden klaar. Eén met bloem, één met een de losgeklopte eieren en één met paneermeel.

Haal de schaal met salpicon uit de koelkast en verdeel het in gelijke delen met een mes. 

Maak je handen een beetje nat en draai ballen van de salpicon. Rol de balletjes omstebeurt eerst door de bloem, daarna door het losgeklopte ei en ten slotte in het paneermeel.

Frituur de bitterballen op 190 graden voor ongeveer 3 of 4 minuten. Serveer de bitterballen met mosterd-mayo-citroen saus en dikke stukken citroen.

Tip: maak veel bitterballen in één keer. Je kan de bitterballen namelijk ongefrituurd goed bewaren in de vriezer.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”full_width_background” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none” shape_type=””][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”]

Garnalenbitterballen
[/vc_column][/vc_row]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *