Ayam Ketjap Pedis

Ayam Ketjap Pedis

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none” shape_type=””][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_custom_heading text=”Door Irene” font_container=”tag:h6|font_size:14|text_align:left|color:%23a5c5cf” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

We zijn net terug van een kampeervakantie in de Ardeche, Frankrijk. Op de terugweg hebben we een tussenstop gehad in Nancy, super leuke stad! Lekker gemoedelijk, beetje studentikoos, mooie pleinen en schilderachtige straatjes vol klassiek Franse restaurants. En dus aten we die avond Indiaas. Snap jij het nog? Nee, wij ook niet. 
Terug in Groningen gingen we zonder plan naar de stad en naar de markt. Resultaat: een nieuw paar schoenen, een kilo sinaasappelen, een fles wodka en een tas vol kruiden. Rutger had zin in “iets met kip, ketjap en rijst”. En zo kwamen we bij Ayam Ketjap uit. Of Ayam Pedis. We maakten iets wat er tussen in viel. Dus laten we het Ayam Ketjap Pedis noemen. In ieder geval hebben we een stoofschotel gemaakt met kippendijen, ketjap en rode pepers. Alvast sorry voor alle Indonesische kokkinnen die zich doodschamen voor deze versie. Maar het was wel lekker! 
We zien graag echte Indonesische versies van Ayam Pedis of Ayam Ketjpap! Heb jij een fantastisch recept dat je met ons wilt delen? Graag! Gebruik het contactformulier onder het kopje “contact”.

[/vc_column_text]

Ingrediënten voor 4 personen

[vc_row_inner column_margin=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” width=”1/3″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]

 • 800 gram kippendijen 
 • 2 tomaten 
 • 3 rode pepers
 • 1 sjalotje 
 • 1 duimstuk galanga (laos) 
 • 3 tenen knoflook 
 • Dikke scheut ketjap Manis 
 • Eetlepel suiker 
 • 1 citroen 
 • 2 eetlepels zonnebloemolie 
 • 4 bladeren daun salam (soort laurier) 
 • 4 balderen kaffirlimoen 
 • 1 theelepel trassi 
 • Scheutje water 

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” width=”1/3″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]Voor erbij: 

 • Komkommers 
 • Azijn 
 • Suiker 
 • Sugersnaps 
 • Kroepoek
 • Basmatirijst 

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” width=”1/3″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][/vc_column_inner][/vc_row_inner]

[vc_column_text]Maal in een vijzel of keukenmachine de rode pepers, de sjalot, de knoflooktenen en de galanga fijn tot een kruidenpasta (boemboe). 

Snijd de kippendijen in grote stukken en bak deze in een braadpan op hoog vuur aan alle kanten mooi bruin. Breng de kip op smaak met peper en zout. Braad de kruidenpasta even mee met de kip en voeg daarna een klein scheutje water toe. Voeg vervolgens de rest toe: een grote scheut ketjap, de trassi, het sap van een halve citroen, en de daun salam en kaffirlimoen bladeren. 

Snijd van de andere helft van de citroen 3 plakken af en leg deze ook in de stoofschotel. Als laatste voeg je een schepje suiker en de twee tomaten in blokjes gesneden toe. 

Laat dit met de deksel erop ongeveer een half uurtje pruttelen op een laag vuurtje. 

Kook ondertussen de basmatirijst volgens de gebruiksaanwijzing. 

Lekker om bij de pittige kip te eten zijn komkommers in het zuur. Dit is heel snel klaar: snijd een komkommer doormidden in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommerhelften in maantjes en stop deze in een schaal met een scheut azijn, een beetje suiker en een beetje verse zwarte peper. 

Wij aten er ook nog sugersnaps en kroepoek bij. De sugarsnaps hoef je maar 2 minuten te koken in ruim water. Spoel ze daarna even af onder de koude kraan. Zo blijft de groente lekker knapperig en mooi groen. 

Vis voor het serveren de daun salam en kaffirlimoen bladeren uit de stoof. Indien de stoof te nat is, kan je het wat indikken met een beetje maizena. 

Serveer de Ayam ketjap pedis in een kommetje met de rijst en sugersnaps. Serveer de kroepoek en ingelegde komkommers er los bij. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *