Indiase dahl

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none” shape_type=””][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_custom_heading text=”Door Irene” font_container=”tag:h6|font_size:14|text_align:left|color:%23a5c5cf” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

Ik vind het altijd super leuk om te koken voor vrienden of familie. Lekker lang tafelen en wijndrinken. Voor vriendinnen Annekyra en Sabine maakte ik een pan Indiase dahl, een linzencurry. We aten er naanbrood bij en raita, een koude yoghurtsaus. Rutger was niet thuis dus ik moest zelf de foto’s maken. Dat ging zo slecht dat er geen enkele foto scherp was. De dag daarna maakten we daarom opnieuw een pan dahl. Zie verderop in het blog mijn foto en die van Rutger. Ieder zo z’n talent toch? Nog een kort bericht voor schoonmoeder Jet: jouw zoon lust tegenwoordig linzen! 
De dahl is vegetarisch en veganistisch. De raita kan eventueel ook veganistisch door de yoghurt te vervangen door kokos of sojayoghurt. Laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten. Het recept zelf is erg gemakkelijk. 

[/vc_column_text]

Ingrediënten voor 4 personen

[vc_row_inner column_margin=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” width=”1/3″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]

 • 400 gram linzen 
 • 1 blik kokosmelk 
 • 1 blik blokjes gepelde tomaten 
 • 1 sjalotje 
 • 1 stuk gember ter grootte van een duim
 • 1 teen knoflook
 • 1 blokje groentebouillon 

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” width=”1/3″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]Kruiden

 • Kurkurma (1 el)
 • Mosterzaad (1 el)
 • Komijn (1 el)
 • Cayenne peper  (1 tl)
 • Garam massala (1.5 el)
 • Sambal (optioneel) 

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” width=”1/3″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]Voor de raita

 • Yoghurt
 • Komkommer
 • Cherrytomaatjes
 • Koriander
 • Venkelzaad (1 el)
 • Mosterdzaadjes (1 el)
 • Citroen
 • Suiker 

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner]

[vc_row_inner column_margin=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” width=”1/2″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”]
[vc_column_text]Irene’s foto[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” width=”1/2″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”]
[vc_column_text]Rutger’s foto[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner]
[vc_column_text]Rasp de knoflook en gember. Snijd een sjalotje fijn en fruit dit in een braadpan samen met de gember en knoflook in een laag kokosolie of zonnebloemolie. Bak de volgende specerijen mee: kurkurma, mosterzaad, komijn, cayenne peper, garam massala. Voeg ook de linzen toe.
Voeg vervolgens de tomaten uit blik en de kokosmelk toe. Vul 1 blik met water en voeg dit toe aan de linzen, samen met een bouillonblokje. Laat dit op een laag vuurtje met de deksel erop +/- 30 minuten pruttelen. Roer het geheel vaak door want de linzen willen nogal snel aan de bodem gaan vastplakken. 

Maak vervolgens de raita. Snijd een halve komkommer doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer in kleine brunoise (blokjes). Doe hetzelfde met de cherrytomaatjes. Rooster in een droge koekenpan 2 eetlepels mosterdzaadjes en 2 eetlepels venkelzaad. Door het roosteren komen de smaken en geuren van de specerijen vrij. Vul een grote kom met de komkommer, tomaatjes en de specerijen. Schep flink wat yoghurt erbij en maak op smaak met citroensap, peper, zout en een snufje suiker. Snijd koriander ragfijn en roer dit door de raita. 

Verwarm het naanbrood in de oven zoals aangegeven op de verpakking.

Proef of de linzen gaar zijn en voeg eventueel nog wat extra water toe als de linzen droog komen te staan. Maak de dahl op smaak met citroensap, koriander en zout/bouillon. Mocht je de dahl pittiger willen hebben, kan je altijd nog een schepje sambal toevoegen.
De dahl mag best erg hoog op smaak zijn. De raita en het naanbrood zijn namelijk wat milder van smaak en zorgen voor een goede balans. [/vc_column_text][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

1 gedachte over “Indiase dahl”

 1. Pingback: Indiase Kip Korma - Beppie & Kokkie Foodblog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *