Rendang

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none” shape_type=””][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_custom_heading text=”Door Irene” font_container=”tag:h6|font_size:14|text_align:left|color:%23a5c5cf” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

Zondagochtend stond ik al vroeg in de keuken om rendang te maken. ‘s Middags gingen Rutger en ik toeren in het Grunniger platteloand. We kwamen langs een zorgboerderij en ik twijfelde even of ik Rutger daar moest achterlaten nadat hij heel luidkeels een geit nadeed en zijn kop in een voederbak drukte. Daarna deden we mee aan een “raad-het-gewicht-wedstrijd” van een MEGA POMPOEN in Pieterburen én aten we teveel bitterballen op een terras. Mooi man. ’s Avonds aten we deze overheerlijke rendang waar we al de hele dag naar uit hadden gekeken. 

[/vc_column_text]

Ingrediënten voor 6 personen

[vc_row_inner column_margin=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” width=”1/3″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]Voor de boemboe

 • Stuk op 10 kemirinootjes
 • 2 sjalotjes
 • 3 tenen knoflook
 • Stuk gember (duim grootte)
 • Stuk laos (halve duim)
 • 5 kruidnagels
 • 3 rawit pepers 
 • 1 eetlepel kurkurma 
 • 1 eetlepel komijnpoeder
 • 2 eetlepels gemalen koriander
 • 2 eetlepels kaneel 

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” width=”1/3″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]

 • 1 kilo sukadelappen (rund)
 • Kokosolie (of zonnebloemolie)
 • 2 blikken kokosmelk (400 ml)
 • 2 kaneelstokken
 • 2 steranijs 
 • 1 citroengras
 • 1 halve citroen
 • 2 blaadjes daun salam 
 • 2 blaadjes djeroek poeroet
 • 2 eetlepels palmsuiker 
 • 1 theelepel tamarinde 
 • 100 gram kokossanten 
 • 100 gram gedroogde kokos 

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” width=”1/3″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][/vc_column_inner][/vc_row_inner]

[vc_column_text]Maak eerst de boemboe.Rooster de kemirinoten in de oven op 180 graden voor 10 minuten. Schil de ui, knoflook, gember en laos, snijd in grove stukken en stop in een keukenmachine. Voeg de kruidnagels, geroosterde kemirinoten, rawit pepers, kurkura, komijn, koriander en kaneel toe. Hak alles tot er een pasta ontstaat. Je kan ook een beetje (zonnebloem)olie toevoegen als de keukenmachine er moeite mee heeft. En voor de echte diehards: het kan ook in een vijzel!

Tip: Boemboe kan tot wel 3 maanden bewaard worden in de vriezer. Maak daarom meteen 2 of 3 porties en vries de boemboe in porties in. 

Snijd de sukadelappen in stukjes. Zet een grote braadpan op het vuur en verwarm de pan. Voeg 3 eetlepels kokosolie toe en bak de helft van de sukadelappen rondom bruin. Haal het vlees uit de pan, voeg een beetje nieuwe olie toe en bak de tweede helft van de sukadelappen. Haal dit vlees ook weer uit de pan. Doe de boemboe in de pan en fruit aan. Doe het vlees bij de boemboe en bestrooi met een beetje zout. Voeg de kokosmelk toe en spoel de blikken om met een beetje water. Voeg het water ook toe aan de boemboe (+/- 100 ml). 

Doe de kaneelstokken, steranijs, blaadjes daun salam en djeroek poeroet en de tamarinde bij het vlees. Geef met een mes een klap op het citroengras, leg er een knoop in en leg het citroengras in de stoof. Zet de pan met een deksel op een laag vuurtje en laat pruttelen voor 3 tot 4 uur. Roer vaak door de pan en pas op dat de rendang niet aan de bodem kleeft.
Als het vlees uit elkaar valt, kan de rendang worden afgemaakt.

Schrik niet als de rendang op dit moment (te) pittig is! De rendang wordt minder pittig wanneer je de gedroogde kokos én kokossanten toevoegt! 

Rooster de gedroogde kokos lichtbruin in een droge koekenpan. Schud de kokos vaak want het verband snel. Voeg de gebrande kokos toe aan de rendang samen met de kokossanten. 

Hierdoor dikt de rendang in. Voeg een scheutje water toe als de rendang te droog wordt.
Maak de rendang op smaak met palmsuiker (zoet), citroen en zout. 

Serveer de rendang met basmatirijst, atjar of komkommers in het zuur en boontjes. Wil je je echt uitsloven? Maak er dan nog sajoer lodeh (groente in kokos) en sambal goreng telor (pittige eieren) bij. 

Spoiler: je laat je nu verleiden tot het maken van een complete rijsttafel. Lekker bezig hoor! [/vc_column_text][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *