Tirokafteri (Griekse pittige paprika en feta dip)

Tirokafteri (Griekse pittige paprika en feta dip)

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none” shape_type=””][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_custom_heading text=”Door Irene” font_container=”tag:h6|font_size:14|text_align:left|color:%23a5c5cf” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

Tirokafteri klinkt als een soa maar is een Griekse dip gemaakt van geroosterde paprika’s en feta. We aten dit in Athene voor het eerst en waren laaiend enthousiast. Volgens Rutger kan je hiermee “DE DIPJESKAMPIOEN” worden.  “Je kan met van alles dippen: brood, naturel chips, kaassoufflés, lange vingers, mueslirepen. Het is dat ze geen Sinterklaas vieren in Griekenland. Anders had je er prima taaitaaipoppen in kunnen dippen” – , aldus Rutger met volle mond. 

[/vc_column_text]

Ingrediënten voor een kommetje Tirokafteri
[vc_row_inner column_margin=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” width=”1/3″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]

  • 2 rode puntpaprika’s 
  • 1 Spaanse rode peper 
  • 200 gram feta 
  • Citroensap 
  • 1 teen knoflook 
  • 1 eetlepel oregano 
  • Mini mespunt chili flakes (optioneel) 
  • Griekse yoghurt (optioneel)
  • Zwarte peper 

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” width=”1/3″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” width=”1/3″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][/vc_column_inner][/vc_row_inner]

[vc_raw_html]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[/vc_raw_html]
Tirokafteri (Griekse pittige paprika en feta dip)
[vc_column_text]Snijd de paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten. Doe hetzelfde met de Spaanse peper. 

Rooster de paprika’s en de Spaanse peper op een bakplaat in een hete oven voor ongeveer 20 minuten. De paprika’s mogen zwart worden van de oven. Geen oven? Dan kan je de paprika’s ook goed roosteren op het vuur van het gasfornuis. Klinkt gek, maar gewoon het vuur open zetten en de paprika’s in de vlammen leggen. Een paar keer ronddraaien tot ze overal zwart geblakerd zijn. 

Haal de paprika’s uit de oven (of dus uit het vuur) en leg ze in een grote kom die je afdekt met huishoudfolie (of in een grote Tupperware). Laat de paprika’s afgedekt liggen en afkoelen. Hierna kan je de paprika’s eenvoudig ontvellen. 

Doe de ontvelde paprika’s en Spaanse peper in een keukenmachine. Voeg een geraspte teen knoflook toe samen met de feta en de oregano. Maal de dip fijn en proef de dip. Voeg naar smaak zwarte peper en citroensap toe. Voor extra pittigheid kan je nog wast chili flakes toevoegen. Voor minder pittigheid voeg je een beetje Griekse yoghurt toe. De dip hoort wel een beetje pittig te zijn. 

Serveer de dip met Griekse pita’s, toastjes of dipstokjes. 

*De dip wordt alleen lekker als je echte (pittige) feta gebruikt. Gebruik geen “witte kaas” blokjes want dan mist het de pittige en hartige smaak! [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

1 gedachte over “Tirokafteri (Griekse pittige paprika en feta dip)”

  1. Pingback: muhammara - Beppie & Kokkie Foodblog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *