Griekse salade met orzo en gegrilde kipfilet

Griekse salade met orzo en gegrilde kipfilet

“Door Rutger”

Ik krijg vaak de vraag of ik buitenlandse roots heb. Mijn donkere wenkbrauwen en gezichtshaar doen blijkbaar iets Zuid-Europeaans vermoeden, want ik krijg vaak te horen dat ik lijk op een Griek. Zelf zie ik dan meteen scenes uit de film 300 voor me, waarin gespierde mannen met ontbloot bovenlijf schreeuwend met elkaar op de vuist gaan. In werkelijkheid vrees ik dat ze niet mijn gespierde lijf, maar mijn net-iets-te-grote-neus de Griekse vergelijking oproept. Kan je maar beter gaan koken als een Griek toch? Zoals deze Griekse salade met orzo, gegrilde kipsouvlaki en tzatziki.

 

Ingrediënten voor 4 personen

 • Orzo (150 gram)
 • 1 Gele paprika 
 • 1 Rode paprika 
 • Cherrytomaatjes 
 • Komkommer 
 • 1 Rode ui 
 • Zwarte olijven 
 • Feta (200 gram)
 • 2 Kipfilets 
 • Oregano 
 • Citroen 
 • Twee tenen knoflook 
 • Pita broodjes 

Tzatziki 

 • Griekse yoghurt (500 gr) 
 • Komkommer 
 • Twee tenen knoflook 
 • Dille 
 • Citroensap 
 • Olijfolie 
 • Suiker (mespunt)

Bereidingswijze

Marineer de kipfilet in het geheel. Leg de filet in een kom en voeg twee eetlepels gedroogde oregano, twee geraspte tenen knoflook en het sap van een halve citroen toe. Voeg een beetje olijfolie toe en laat de kip minstens 30 minuten in de marinade liggen. 

Kook vervolgens de orzo volgens de verpakking in ruim kokend water met zout. 

Giet de orzo af wanneer het gaar is en spoel de pasta heel kort met koud water. Hierdoor gaat de orzo niet aan elkaar kleven. 

Snijd de paprika’s en komkommer in kleine blokjes. Snijd een rode ui in dunne halve ringen. Snijd de tomaatjes in kwarten en snijd de olijven doormidden. Doe alles in een schaal samen met de orzo en roer de salade door elkaar. Verkruimel feta boven de salade en strooi een beetje gedroogde oregano er over heen. Maak op smaak met een beetje olijfolie en zwarte peper. 

Maak de tzatziki. Rasp de komkommer met een grove rasp. Leg de geraspte komkommer in een schone theedoek in een vergiet en bestrooi de komkommer met zout. Het zout onttrekt het vocht uit de komkommer. Laat de komkommer met zout 10 minuten staan.

Daarna kan je de komkommer uitknijpen in de schone theedoek. Stop de uitgelekt komkommer in een kom en voeg +/- 500 gram Griekse yoghurt toe. Rasp 2 tenen knoflook erdoor en breng op smaak met gedroogde dille, citroensap, zout, peper en een klein snufje suiker. Druppel wat olijfolie over de tzatziki voordat je het op tafel zet.

Verwarm een grillpan op hoog vuur en leg de twee kipfilets in de pan. Gebruik geen extra olie want de kipfilets zijn al gemarineerd in olijfolie. Bak de kipfilets op hoog vuur aan beide kanten zodat er mooie grilstrepen ontstaan. Zet het vuur laag en bedek de kipfilets met een stuk aluminiumfolie. Gaar de kipfilets nog even op laag vuur tot de kip ook binnen gaar wordt. Bak de kip niet te lang want dan wordt het droog. 

Haal de kip uit de pan en snijd in plakken. Verdeel de kip over de salade met orzo. 

Serveer de salade met gegrilde kip en daarnaast de tzatziki met warme pita’s. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *