Chicken pot pie

Chicken pot pie

“Door Irene”

Even terug in de tijd. Vorig jaar mei deden Irene en ik een roadtrip door Schotland. Inclusief autopech, kamperen in de regen en je ondergoed drogen aan de waslijn in de auto. Maar wat een land, vooral de natuur. Witte zandstranden, grote kliffen en kilometers uitgestrekte groene vlaktes. We hebben veel gewandeld en ’s avonds ploften we vaak moe maar voldaan neer in een pub. En daar aten we pies heeeeel veeel pies. Daarom kleine throwback met deze Chicken & Leek Pie.

Ingrediënten voor 4 personen

 • 2 kipfilets 
 • 2 aardappels (vastkokend) 
 • 1 ui 
 • 4 stengels bleekselderij 
 • 1 prei 
 • 100 gram doperwten (diepvries)
 • 2 eetlepels bloem 
 • 2 eetlepels mosterd 
 • witte wijnazijn
 • 2 blokjes kippenbouillon 
 • 200 ml slagroom 
 • Rol bladerdeeg 
 • 1 ei 

Bereidingswijze

Schil de aardappels en snijd de aardappel in kleine blokjes. Kook de aardappelblokjes in water in ongeveer 5 minuten gaar. Giet de aardappelblokjes af en vang een kopje kookvocht op. 

Zet ondertussen en pan kokend water op het vuur voor de kip. Voeg een blokje kippenbouillon toe aan het water en breng het water aan de kook. Snijd de kipfilets in twee stukken en leg de kipfilet in het kokend water. Zet het vuur laag zodat het water tegen het kookpunt blijft maar net niet kookt. Pocheer de kipfilets in ongeveer 8 minuten gaar. De kip is gaar als de filet ook van binnen wit gekleurd is. Pocheer de kipfilets niet te lang want dan wordt het snel droog. Snijd de kipfilet in grove stukken. 

Snijd de prei in de lengte doormidden en was de prei onder een stromende kraan. Snijd de prei in dunne ringen en zet apart. Was de stengels bleekselderij en snijd ook de bleekselderij in dunne stukjes. Snipper een ui.

Zet een hapjespan op het vuur en stoof de ui, bleekselderij en prei in een klontje boter. Stoof de groenten tot ze beetgaar zijn. Blus de groenten af met een goede scheut witte wijnazijn. Laat het vocht inkoken en voeg een klont boter toe. Roer 2 eetlepels bloem en twee eetlepels mosterd door de groenten en bak dit kort mee. Voeg vervolgens de slagroom toe. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de room kan indikken. Maak de groenten op smaak met een blokje kippenbouillon, verse peper en eventueel iets meer azijn.

Voeg de gekookte aardappelblokjes en de gepocheerde kipfilet toe. Roer ook de bevroren doperwten door de stoof. Voeg een scheutje kookvocht van de aardappels toe om de saus iets minder zwaar te maken of indien de room teveel is ingedikt.

Pak een ovenschaal. Pak een bord of andere schaal die nét iets groter is dan de ovenschaal – maar wel dezelfde vorm heeft. Rol het bladerdeeg uit op het aanrecht en leg de grotere ovenschaal/bord op het bladerdeeg. Snijd het bladerdeeg rondom het bord/ovenschaal rond zodat het bladerdeeg iets “te groot” is voor de ovenschaal waar de kipstoofschotel in komt.

Schep de kipstoofschotel uit de hapjespan over in de kleinere ovenschaal. Leg vervolgens het bladerdeeg over de ovenschotel. De randen die oversteken druk je met je vingers naar binnen zodat er plooien aan de randen ontstaan. Maak van het overgebleven bladerdeeg decoraties zoals blaadjes of bloemen. Smeer het bladerdeeg in met een losgeklopt ei. Snijd tenslotte met een mes een paar kleine gaatjes in het bladerdeeg. Dit zorgt ervoor dat het stoom kan ontsnappen en het bladerdeeg niet gaat borrelen.

Zet de schotel in het midden van een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 15 minuten of tot het bladerdeeg mooi goudbruin is geworden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *