Babi ketjap

Babi ketjap

“Door Irene”

Al dat thuiszitten is zo gek nog niet. Zo heb je opeens tijd om stoofschotels te maken.  Zoals bijvoorbeeld deze Chinees-Indonesische klassieker Babi Ketjap. Overigens is het een wonder dat we deze foto konden maken, want Rutger at tijdens het sudderen al de halve pan leeg. Take it as a compliment, right? Welke stoofschotel raad jij ons aan?

 

Ingrediënten voor 4 personen

 • 3 speklappen 
 • 3 schouderkarbonades 
 • 1 ui 
 • 1 stuk gember (duim)
 • 2 tenen knoflook 
 • 1 eetlepel sambal 
 • 1 eetlepel korianderpoeder
 • 1 eetlepel komijnpoeder
 • Glas water 
 • Ketjap manis 
 • Ketjap asin 
 • Gembersiroop
 • 1 limoen 
 • 1 a 2 eetlepels bruine basterdsuiker
 • Komkommer
 • Azijn 
 • Kristalsuiker

Bereidingswijze

Zet een hapjespan met een dikke bodem op het vuur. Snijd de speklappen en de karbonades in grove stukken. Doe een neutrale olie (bv. zonnebloem) in de pan en bak het vlees in de pan. Kruid het vlees met zwarte peper. Gebruik géén zout. De ketjap asin is al zout genoeg. 

Terwijl het vlees bakt snipper je een ui. Schil een stuk gember en rasp het. Rasp ook twee tenen knoflook. Voeg de ui, gember en knoflook bij het vlees. Voeg ook sambal, het korianderpoeder en het komijnpoeder toe. Bak alles even mee. 

Voeg vervolgens een klein glaasje warm water toe aan de pan. Roer de aanbaksels los van de bodem. Voeg een grote scheut ketjap manis (ongeveer 70 ml) en een kleinere scheut ketjap asin (30 ml) toe. 

Voeg een scheutje gembersiroop toe en het sap van een limoen. Voeg tenslotte de bruine suiker toe. 

Laat alles een klein uurtje pruttelen tot het vlees mals wordt. Proef of de babi ketjap voldoende ketjap heeft, je kan altijd meer toevoegen. Als de stoofschotel te droog wordt, voeg dan extra water toe. 

Voor de komkommers in het zuur snijd je een komkommer in de lengte doormidden. Verwijder met een lepel de zaadlijsten uit de komkommer. Snijd vervolgens plakjes (maantjes) van de komkommer. 

Leg de komkommers in een kommetje en giet er een neutrale azijn op zodat de komkommers half onder staan. Voeg 1 a 2 eetlepels kristalsuiker en een mespuntje zout toe aan de komkommers en laat alles minimaal 30 minuten intrekken.  Giet de komkommers af voordat je het serveert. 

Serveer de babi ketjap met rijst, komkommers in het zuur en eventueel een groene groente zoals paksoi of suger snaps.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *