Melazane alla Parmigana (aubergine lasagne)

Melazane alla Parmigana (aubergine lasagne)

“Door Irene”

Melazane alla Parmigana is een soort vegetarische lasagne met gegrilde aubergines, tomatensaus en Parmezaanse kaas. Ondanks dat Rutger actief lid is van het actiecomité ‘Weg Met De Aubergine’, wist zelfs hij dit enorm te waarderen.

Ingrediënten voor 4 personen

 • 2 aubergines
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook 
 • 5 stengels bleekselderij
 • 1 courgette
 • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
 • Witte wijn
 • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
 • 3 rijpe tomaten
 • Bouillonpoeder
 • 2 bollen mozzarella
 • Parmezaanse kaas
 • Paneermeel of broodkruim 
 • Verse basilicum

Bereidingswijze

Maak de aubergines

Snijd de aubergines in (ronde) dikke plakken van 1 cm. Bestrijk de plakken met olijfolie en een bestrooi ruim met zout. Grill de aubergine in een grillpan op hoog vuur. Zodra de aubergines mooie grillstrepen hebben, kan je het vuur lager zetten en de aubergine op zacht vuur verder garen. Leg de aubergines apart wanneer ze gaar zijn.

Maak de saus

Snijd ondertussen de ui, knoflook, bleekselderij en courgette in kleine blokjes. Bak de groenten aan in een pan met olijfolie. Snijd de steeltjes van de basilicum en voeg deze toe aan de groenten. Doe een blikje tomatenpuree bij de groenten en bak de tomatenpuree mee om te ontzuren. Blus de groenten af door een glas wijn toe te voegen. Laat de wijn verdampen en voeg dan de tomatenblokjes toe. Snijd de verse tomaten in kleine blokjes en voeg toe aan de saus. Breng alles op smaak met (gedroogde) Italiaanse kruiden, bouillonpoeder en zwarte peper en laat even pruttelen. Pureer de saus met een staafmixer. Voeg water toe als de saus te dik is.

Beleg de ovenschaal

Vervolgens snijd je de mozzarellabollen in plakjes. Pak een ovenschaal (of meerdere kleine schaaltjes) en beleg de bodem van de ovenschaal met een lepeltje saus zodat de aubergine niet aan de bodem kleeft. Leg vervolgens om en om een plak aubergine en mozzarella op elkaar en bouw een torentje.

Schep vervolgens de saus rondom de torentjes in de ovenschaal. Rasp veel (héél véél) Parmezaanse kaas over de ovenschalen zodat de auberginetorentjes én de saus eromheen bedekt zijn met een laag kaas. Strooi een beetje paneermeel over de kaas om straks een mooi bruin korstje te krijgen.

In de oven

Zet de ovenschaal in de oven op 200 graden voor 10 – 15 minuten of tot de mozzarella is gesmolten en er een bruin korstje op is gekomen. Je kan ook de grill van de oven aan zetten op het einde. Blijf er dan wel bij want binnen 2 minuten is je Melazane alla Parmigana zwart als je niet oplet.

Serveer de aubergineschotel met verse blaadjes basilicum, vers brood (of verse pasta) en een simpele groene salade.

Meer vega recepten?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *