Marokkaanse gehaktballetjes met parelcouscous tabouleh en knoflook-tahinsaus

Marokkaanse gehaktballetjes met parelcouscous tabouleh en knoflook-tahinsaus

“Door Rutger”

Wanneer ik voor het eerst ergens kom vragen mensen mij vaak of ik buitenlandse roots heb. Grappig, want ik ben volledig Hollands en ik heb zo ver ik weet geen enkele familie in het buitenland. Het zal wel aan mijn volle donkere wenkbrauwen liggen dat mensen soms denken dat ik Noord-Afrikaanse roots heb. I wish, want dan at ik waarschijnlijk veel vaker deze overheerlijke tabouleh met parelcouscous. In combinatie met Marokkaans gehaktballetjes en knoflook-tahinsaus is dat namelijk een aanrader van de bovenste plank.

Ingrediënten

Gehaktballetjes (4pers) 

 • 400 gram gehakt (rund of lam) 
 • Halve witte ui 
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel kaneel 
 • 2 theelepels komijn 
 • Chilivlokken 
 • Paneermeel 
 • 1 ei 
 • Verse peterselie 

Voor de tabouleh 

 • 100 gram parelcouscous 
 • 3 tomaten 
 • 1 komkommer 
 • 1 granaatappel 
 • Verse peterselie 
 • Verse munt 
 • 1 citroen 
 • Olijfolie 

Voor de knoflook-tahinsaus 

 • 3 eetlepels Griekse yoghurt 
 • 2 eetlepels tahin (sesampasta) 
 • 2 tenen knoflook 
 • Citroensap 
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • 1 theelepel komijnzaad 
 • Chilivlokken 

Bereidingswijze

De gehaktballetjes 

Haal het gehakt uit de koelkast en laat het gehakt op kamertemperatuur komen. Doe het gehakt in een kom samen met paneermeel, een ei, knoflookpoeder, kaneel, komijnpoeder en chilivlokken. Breng het gehakt op smaak met peper en zout. Snipper een halve ui en wat peterselie fijn en voeg toe aan het gehakt. Kneed het gehakt met je handen en draai er kleine balletjes van ongeveer 2cm doorsnede. Bak de gehaktballetjes in een pan met een beetje olijfolie en een klontje boter. 

De tabouleh 

Kook de parelcouscous volgens de verpakking in een pan met kokend water en een bouillonblokje of zout. Giet de parelcouscous af zodra het gaar is en spoel de parelcouscous onder de koude kraan. 

Verwijder de zaadlijsten uit de tomaat en komkommer en snijd beiden in kleine blokjes. Snijd de verse peterselie en verse munt fijn en voeg toe aan de salade. Voeg de pitjes van de granaatappel toe. Maak de salade op smaak met olijfolie, de rasp en het sap van een hele citroen.  

De knoflook-tahinsaus

Roer de Griekse yoghurt (bij voorkeur 10% vet) en de tahin door elkaar. Rasp 2 tenen knoflook toe en breng de saus op smaak met veel citroensap en komijnpoeder. Strooi chilivlokken en komijnzaadjes over de saus bij het serveren. 

Serveer de gehaktballetjes met de tabouleh, de pittige knoflook-tahinsaus en vers gebakken pita’s of naan. 

Bekijk hier al onze salade’s

 

1 gedachte over “Marokkaanse gehaktballetjes met parelcouscous tabouleh en knoflook-tahinsaus”

 1. Pingback: Marokkaanse couscous met hummus en pittige kikkererwten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *