Lasagne Bolognese met gegrilde groenten

“Door Rutger”

Zeg tjuschhhh tegen koolhydraten! Want die lasagnebladen vervangen we gewoon door gegrilde paprika, aubergine en courgette. Dat maakt het nog lekkerder, en is nog beter ook he?

Ingrediënten

 • 1 grote ui 
 • 2 tenen knoflook 
 • 1 wortel 
 • 6 stengels bleekselderij 
 • Italiaanse kruiden 
 • Pittig gerookt paprikapoeder 
 • 400 gram rundergehakt 
 • Blikje tomatenpuree 
 • Glas wijn 
 • Tomaten passata (500 ml) 
 • 1 courgette 
 • 1 aubergine 
 • 3 paprika’s 
 • 50 gram geraspte kaas 
 • Paneermeel 
 • Verse Parmezaanse kaas 

Voor de bechamelsaus 

 • 50 gram boter 
 • 2 eetlepels bloem 
 • Ongeveer 250 ml melk 
 • Verse nootmuskaat 
 • Bouillonpoeder 
Rooster de paprika’s

Rooster eerst de paprika’s in zijn geheel in de oven op 200 graden voor ongeveer 15 – 20 minuten. De paprika’s mogen zwart blakeren. 

Maak ondertussen de Bolognesesaus

Snipper nu een ui en pers de knoflook. Snijd daarna de bleekselderij en de wortel in kleine blokjes. Bak vervolgens de groenten aan in een hapjespan in een beetje olijfolie. Bak de groenten op laag vuur voor ongeveer 5 minuten. Voeg dan het gehakt toe en bak mee. Als het gehakt rul gebakken is, voeg je de tomatenpuree toe. Ontzuur de tomatenpuree door de puree mee te bakken. Blus af met een glas (droge) witte of rode wijn. Laat de wijn verdampen en voeg hierna gedroogde Italiaanse kruiden en een theelepel pittig gerookt paprikapoeder toe. Kruid de groenten en het gehakt met peper en zout. Voeg daarna de passata toe en laat het geheel zachtjes pruttelen. Desgewenst kan je een beetje water toevoegen. Proef of de saus op smaak is en voeg eventueel meer zout en peper toe. 

Maak de bechamelsaus

Maak de bechamelsaus door boter te smelten in een steelpannetje. Als de boter gesmolten is voeg je twee lepels bloem toe en roer je de boter en bloem goed door. Gaar de bloem ongeveer 2 minuten op een zacht vuurtje. Voeg de melk beetje bij beetje toe zodat je kan zien hoe dik de saus wordt. De melk dikt pas in wanneer het goed verhit wordt. Breng de bechamelsaus op smaak met veel verse geraspte nootmuskaat, zwarte peper en een beetje bouillonpoeder. 

Snijd de aubergine en courgette bladen

Snijd de aubergine en de courgette in dunne plakken. Bestrijk de plakken met een kwastje met olijfolie en grill de groenten in een grillpan. Strooi in de pan zout over de groenten en grill de groenten in een hete pan zodat er zwarte grillstrepen ontstaan. 

Haal de paprika’s uit de oven

Haal de paprika’s uit de oven als ze geroosterd zijn en laat ze even afkoelen. Daarna kan je de paprika’s eenvoudig ontvellen. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd de paprika in grove stukken. 

Maak de ovenschaal klaar

Pak een ovenschaal en schep een beetje Bolognesesaus op de bodem van de ovenschaal. Leg een laagje gegrilde aubergine op de saus en zorg dat de hele ovenschaal bedekt is met de gegrilde aubergines. Bedek de aubergine met de tomatensaus en spreid de saus goed uit. Bouw dan een laag van de courgette en top weer af met de tomatensaus. Tenslotte bouw je van de geroosterde paprika’s de laatste laag. Giet daarna alle bechamelsaus over de paprika’s. Strooi daarna een beetje geraspte kaas over de bechamelsaus. Strooi er met je hand een beetje paneermeel of broodkruim overheen en rasp daarna een dikke laag verse Parmezaanse kaas erover. 

In de oven

Zet de lasagne in de oven op 200 graden voor ongeveer 15 – 20 minuten. De lasagne is klaar zodra er een knapperig goudbruin korstje op de lasagne komt. Eventueel kan je de laatste minuten de oven nog wat hoger zetten of de grillstand er bij aanzetten. 

Serveer de lasagne met een salade caprese of met verse brood zoals focaccia. 

Zie hier nog veel meer pasta recepten

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *