Courgette cannelloni met ricotta en spinazie

Courgette cannelloni met ricotta en spinazie

“Door Irene”

Af en toe heb ik een bui waarbij ik heel Marktplaats af struin voor een leuk bordje of die ene soeplepel. Deze week was het weer raak. Ik wilde al een paar dagen deze courgette cannelloni met spinazie en ricotta maken, maar ik had geen geschikte ovenschaal. Natuurlijk kan je dan de ovenschaal gebruiken die je al in huis hebt. Maar je kan ook naar de Duitse grens rijden (lees +50km) voor net dat ene pareltje. Jep. Zijn wij de enige die zo gek zijn? Of doen jullie dit ook?

Ingrediënten voor 4 personen

 • 3 courgettes 
 • 3 rode paprika’s 
 • 1 ui 
 • 3 tenen knoflook 
 • Italiaanse kruiden 
 • Pittig gerookt paprikapoeder (1 tl) 
 • 4 roma tomaten 
 • 500 ml passata 
 • Roomkaas (100 gram)
 • Verse spinazie (450 gram)
 • Ricotta (250 gram) 
 • Chilivlokken 
 • Parmezaanse kaas 
Rooster de paprika’s

Rooster eerst de paprika’s in zijn geheel. Je kan dit doen door de paprika’s in het vuur van het gasfornuis te leggen of de paprika’s in de oven te leggen voor 20 minuten op 200 graden. De paprika’s worden rondom zwart geblakerd. Haal de paprika’s daarna uit de oven of uit het vuur en leg ze in een schaal. Dek de schaal vervolgens af met huishoudfolie en laat even afkoelen. Door de stoom komt het vel van de paprika los. Als de paprika’s zijn afgekoeld verwijder je het vel en de zaadlijsten. Snijd de paprika ten slotte in grote stukken. 

Maak de saus

Zet een hapjespan op het vuur met een beetje olijfolie. Snipper daarna een ui en rasp 2 tenen knoflook. Fruit de knoflook en ui aan in de olijfolie en voeg de geroosterde paprika toe. Voeg vervolgens een eetlepel Italiaanse kruiden en een theelepel pittig gerookt paprikapoeder toe. Snijd de romatomaten in blokjes en voeg samen met de passata toe. Laat alles zachtjes pruttelen en breng op smaak met peper en zout. Voeg een scheutje water toe als de saus te dik wordt. Pureer de saus in een blender of met een staafmixer tot een gladde saus. Voeg als laatste de roomkaas toe en proef op de saus voldoende op smaak is. 

Zet een wokpan op hoog vuur en doe een beetje olijfolie in de pan. Rasp de derde teen knoflook en voeg deze samen met de (gewassen) spinazie toe aan de hete wokpan. De spinazie slinkt door de warmte. Voeg de ricotta toe en maak op smaak met veel zwarte peper en een beetje zout. Voeg een beetje chilivlokken toe voor extra pit. 

Maak de courgette rolletjes

Pak de courgettes en snijd met een dunschiller in de lengte dunne plakken. Leg de plakken op een snijdplank en leg met een lepel een beetje spinazie-ricotta op het uiteinde van de courgette. Rol met je vingers de courgette plakken op. Er ontstaat een rolletje met binnen in de spinazie-ricotta. Zet de rolletjes rechtop in een grote ovenschaal. Vul de ovenschaal met de rolletjes. Giet vervolgens met een maatbeker voorzichtig de tomaten-paprikasaus rondom de rolletjes. Rasp (veel) Parmezaanse kaas boven over de courgette rolletjes en de tomaten-paprikasaus.

In de oven

Zet de ovenschaal in een oven op 200 graden voor 15 minuten. Serveer de courgette cannelloni met bijvoorbeeld verse pasta, gnocchi of brood. De courgette cannelloni is vrij licht en kan ook prima als voorgerecht, tussengang of bijgerecht worden geserveerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *