Saus Robert van mijn moeder

Saus Robert van mijn moeder

“Door Irene”

Mijn moeder heeft al jaren een liefde voor kookboeken en thuis staat dan ook een verzameling waar menig boekenwinkel jaloers op is. De recepten die mijn moeder kookte, werden altijd aan tafel geëvalueerd en proefnotities werden bijgeschreven in de kantlijn van het recept. Zo weet ik dat mijn moeder en ik samen deze klassieke “Saus Robert” voor het eerst kookten op 13 augustus 2011. Met een gesnipperd uitje, twee kneepjes citroen én 1 theelepel sambal als eigen draai. Overigens is mijn moeder vandaag jarig. Gefeliciteerd mam! We gaan snel weer samen koken!

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

De aller lekkerste saus Robert maak je met de aanbaksels van vlees. Bak daarom eerst het vlees in de pan. In de klassiek Franse keuken werd saus Robert gecombineerd met varkensvlees zoals karbonades. Maar een verse worst past ook goed! Haal het vervolgens vlees uit de pan als het (bijna) gaar is. Leg het vlees daarna even apart onder een aluminiumfolie. Snipper een ui fijn en fruit de ui aan in de pan van het vlees. Voeg  vervolgens een klont boter toe en fruit de uisnippers tot ze glazig zijn. Laat de ui of boter niet bruin worden. Voeg hierna een lepel bloem toe en roer door. Laat de boter en bloem (roux) kort garen. Voeg dan de witte wijn toe. De saus dikt nu snel in. Voeg water (of een beetje fond) toe en roer alles goed door. Daara voeg je naar smaak de Franse mosterd en tomatenpuree toe. Voeg daarna de suiker, gembersiroop en een scheutje witte wijnazijn toe. Mijn moeder voegde ook altijd een beetje sambal en worcestersauce toe. Maak de saus op smaak met verse zwarte peper en indien nodig zout of bouillonpoeder. Leg het vlees weer terug in de pan en verwarm nog kort mee. 

Bekijk nog veel meer vleesrecepten

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *