Limoncello tiramisu

Limoncello tiramisu

“Door Rutger”

HOERA! Tijd voor taart. Oké, het is ALTIJD tijd voor taart als je het ons vraagt, maar vandaag hebben we extra reden voor taart. Irene is vandaag jarig en blaast 29 kaarsjes uit. Deze limoncello tiramisu taart hebben we keurig op 1,5 meter afstand uitgedeeld aan mijn familie en viel erg goed in de smaak. Dus tijd om het recept te delen en de limoncello op tafel te zetten. Maakt jou het uit dat het maandag is!

Ingrediënten voor 1 taart

 • 200 ml water 
 • 6 eetlepels suiker 
 • 2 citroenen 
 • 100 ml limoncello 
 • Lange vingers
 • 500 ml slagroom 
 • 2 eetlepels poedersuiker 
 • 500 gram marscapone 
 • 200 m Griekse yoghurt 
 • Scheutje limoncello 
 • 150 gram lemon curd 
 • Verse munt 
 • 1 citroen 
 • 5 eetlepels suiker 

Bereidingswijze

Bekleed een springvorm met bakpapier. 

Zet een steelpannetje op het vuur en verwarm 200 ml water. Voeg 6 eetlepels suiker toe samen met de rasp en het sap van 2 schoongemaakte citroenen. Laat de suiker oplossen en zet daarna het vuur uit. Laat de suiker-citroenstroop afkoelen. Giet vervolgens een flinke scheut limoncello door de suikerstroop. Leg de lange vingers in een platte schaal en schenk 2/3 van de limoncellosiroop over de lange vingers. Laat de lange vingers ongeveer 30 seconden het vocht opnemen en leg vervolgens de lange vingers op de bodem van de springvorm. Dit wordt de bodem dus zorg dat de lange vingers goed naast elkaar liggen en er geen grote gaten zijn. 

Maak de vulling. Klop in een vetvrije kom de slagroom stijf met een beetje poedersuiker. 

Meng in een andere kom de mascarpone en Griekse yoghurt door elkaar. Voeg de overgebleven 1/3 limoncellosiroop toe en roer alles goed door elkaar. Eventueel kan je nog een scheutje limoncello toevoegen. Voeg daarna de slagroom voorzichtig toe en spatel de slagroom er door. 

Roer de lemon curd los en schep het op de lange vingers in de springvorm. Verdeel de lemon curd over alle lange vingers. Schenk daarna de mascarponevulling in de springvorm. Zet de tiramisu in de koelkast om op te stijven. 

Zet een koekenpan met een dikke bodem én een goede antiaanbaklaag op het vuur. Maak een citroen schoon en snijd er dunnen plakjes van. Doe een laagje water in de koekpan zodat de citroenplakjes onder water staan. Voeg 5 eetlepels suiker toe en breng het water zachtjes aan de kook.. Laat de citroenen met schil en al karamelliseren. Na ongeveer 45 kwartier zal het water verdampen en de suiker zachtjes karamelliseren en bruin kleren. Haal de citroenen uit de karamel zodra deze lichtbruin wordt. Leg de gekarameliseerde plakjes op een bakpapiertje. 

Houd er rekening mee dat de karamel gloeiend heet is. Zet het vuur uit en haal de pan van de warmtebron. De karamel wordt snel hard in de pan maar je kan het onder een hete kraan ook weer schoon krijgen. 

Zet de tiramisu een half uur voor het serveren in de vriezer. Zo kan je de tiramisu als taart serveren. 

Versier de tiramisu met de gekarameliseerde plakjes citroen en verse munt. 

Houd er rekening mee dat de tiramisu kan gaan uitlopen als deze weer warm wordt. 

Kijk hier voor meer toetjes!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *