Zoete aardappelburgers met srirachasaus

Zoete aardappelburgers met srirachasaus

“Door Irene”

Jaren geleden at ik op een voetbaltoernooi een vegaburger. Beste ooit! Sinds die dag vraag ik mij af of die burger echt zo goed was of dat dit meer met de aantal glazen bier te maken had. We namen de proef op de som en maakten deze zoete aardappelburger met zwarte bonen en maïs én srirachasaus. Wat blijkt? Het lag aan de burger! Wel direct zin in een biertje…

Ingrediënten voor 4 burgers

 • Zoete aardappel (2) 
 • Zwarte bonen (200 gram)
 • Mais (200 gram) 
 • Verse koriander 
 • Paprikapoeder (1 el)
 • Knoflookpoeder (1 tl)
 • Komijnpoeder (1 tl)
 • Cayennepeper (1 tl)
 • Paneermeel (2 el) 
 • Bloem (2 el)
 • Griekse yoghurt (5 eetlepels) 
 • Sriracha (1 tot 2 eetlepels)
 • Hamburgerbroodjes (4)
 • Rode ui 
 • Sla 

Bereidingswijze

Maak de zoete aardappelburgers.

Kook de zoete aardappel in de schil in een pan met kokend water tot de aardappel gaar is. Haal de aardappel uit het water en verwijder de schil. Doe de aardappel in een kom en prak de aardappel fijn met een vork. Spoel de zwarte bonen af onder de kraan, laat uitlekken en voeg toe aan de zoete aardappelpuree. Voeg ook de mais toe en snijd verse koriander fijn. Voeg  de mais en koriander toe aan de aardappelpuree en maak op smaak met paprikapoeder, knoflookpoeder, komijnpoeder, cayennepeper en peper en zout.

Om een stevige hamburger te maken die niet uit elkaar valt, moet je wat paneermeel en bloem toevoegen. Voeg eerst twee eetlepel paneermeel en twee eetlepels bloem toe. Blijft het deeg erg plakkerig? Voeg dan wat meer bloem toe. Meng alles goed door elkaar en maak met je handen een burger.

Bak de burgers

Bak de burger in een neutrale olie in een koekenpan met een dikke bodem. Gaar de burgers vrij lang op zacht vuur zodat ook de binnenkant warm wordt
De burgers zijn klaar als ze aan beide kanten een mooi knapperig laagje hebben gekregen. 

Maak de broodjes

Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en grill de boven- en onderkant even onder de grill of in een droge koekenpan. Maak de srirachasaus door Griekse yoghurt (10% vet) los te roeren met sriracha.

Bekleed de hamburgerbroodjes met knapperige sla zoals little gem of romaine sla, rode uienringen en de zoete aardappelburgers. Serveer de burgers met de srirachasaus en een simpele groene salade of een ananassalsa. 

Liever een burger van vis? Bekijk dan dit recept!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *