Hele kip met tijm-citroenboter

Hele kip met tijm-citroenboter

“Door Rutger”

Van de week heb ik zelf AdBlue bijgevuld in de auto. Zelden voelde ik me zo mannelijk. Dus toen ik dit vanochtend trots aan mijn ouders vertelde, hoopte ik op reacties als “Wauw, wat mannelijk Rutger” of “trots op je!” Het tegenovergestelde was waar. Mijn vader troefde mij af door te vertellen dat hij een benzine grasmaaier had aangeschaft. Maar de echte winnaar was mijn moeder die doodleuk vertelde dat ze vroeger zelf kippen slachtte. Hoppatee, bruggetje naar de kip! Een hele kip met tijm-citroenboter en een beetje honing voor een extra knapperig velletje. Tok!

Ingrediënten voor één kip

  • Hele kip 
  • 125 gram roomboter 
  • Verse en gedroogde tijm 
  • 1 citroen  
  • 1 eetlepel honing 
Maak de tijmboter

Doe eerst 125 boter in een kom en laat op kamertemperatuur komen. Vervolgens voeg je 2 eetlepels gedroogd tijm bij de boter. Voeg ook de rasp en het sap van een halve citroen toe aan de boter samen met een lepel honing. Roer de boter ten slotte los en voeg een beetje zout toe. 

Bereid de kip

Leg de kip op een snijdplank. Dep met keukenpapier eerst de huid van de kip droog. Maak daarna met je vingers de huid los aan de hals kant. Steek je vingers tussen de huid en de borstfilets van de kip. Pak de tijmboter en smeer met je vingers de boter onder de huid van de kip. Neem ook de huid onder de poten van de kip mee. Smeer de overgebleven boter over de buitenkant van de kip. Vul vervolgens de holte van de hele kip met de halve uitgeknepen citroen en verse takjes tijm. 

Strooi tenslotte nog een beetje zout over de kip en zet de ingesmeerde kip in een oven op 190 graden voor ongeveer 1,5 uur. 

Houd er rekening mee dat de boter gaat smelten en dat er veel vet uit de kip druipt. Zorg daarom dat je een grote ovenschaal of bakplaat onder de kip hangt die het vet en vocht kan opvangen. 

Door de kip zowel onder de huid als op de huid in te smeren met de boter blijft de kip lekker sappig. Bovendien trekken de smaken van de tijm, honing en citroen in de kip. 

Dit recept voor sticky chickenwings zal je vast ook heerlijk vinden!

 

1 gedachte over “Hele kip met tijm-citroenboter”

  1. Pingback: Kippendijen uit de oven met sinaasappel, honing en tijm  Beppie & Kokkie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *