Door Rutger

wij noemen pindakaas al enige tijd pindakäse. Lekker met zo’n overdreven Duits accent, weet je wel? En hagelslag is omgetoverd tot hägelsleg. Tja, je moet wat in die coronaperiode als je elkaar niks meer te vertellen hebt na weken lang samen thuis te hebben gewerkt. En zo noemen wij deze pindakip stiekem pindapoep. Sorry! Alle credits voor het recept moeten overigens naar Ashley Willems. Irene kwam dit recept tegen in één van haar Facebook-slowcooker-groepen. Ja echt.

Ingrediënten voor 2 a 3 personen
  • 500 gram kippendij 
  • 1 teen knoflook 
  • 1 stukje gember (halve duim)
  • 1 witte ui 
  • 3 eetlepels pindakaas 
  • 150 ml kokosmelk 
  • 1 eetlepel sesamolie 
  • 2 eetlepels sambal 
  • 2 eetlepels ketjap manis 
  • 1 eetlepel ketjap asin 
  • 3 eetlepels zoete chilisaus 
  • Sap van een halve citroen 
  • Ongezouten pinda’s 
  • Halve komkommer 
  • 1 Rode peper 
  • 4 eetlepels azijn 
  • 1 eetlepel suiker 
Bereidingswijze

Doe de kippendijen zonder te snijden in de slowcooker. Rasp een teen knoflook en een stukje gember boven de slowcooker. Snipper een ui en doe bij de kip. Doe 3 eetlepels pindakaas, 150 ml kokosmelk, 1 eetlepel sesamolie,  2 eetlepels sambal, 2 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel ketjap asin en 3 eetlepels zoete chilisaus bij de kip. Zet de slowcooker aan op ongeveer 3 uur (hoge stand) of 5 uur (lage stand) afhankelijk van hoe warm de slowcooker wordt. De kip is klaar als de kippendij uit elkaar valt wanneer je tegen aan drukt met een lepel. 

Maak de pindakip op smaak met een beetje citroensap.

Is de pindasaus te dun? Dan kan je of een maïzenapapje gebruiken om de saus in te dikken, maar je kan ook een beetje geraspte kokos of kokossanten toevoegen aan de saus. 

Maak ondertussen de komkommers in het zuur. Snijd een halve komkommer in de lengte doormidden. Verwijder met een dessertlepel de zaadlijsten uit de komkommer. Snijd de komkommer helften in dunne halve maantjes. Doe de komkommerreepjes in een weckpotje met een beetje azijn, een beetje suiker en een dun gesneden rode pepertje. Laat de komkommers minimaal een half uurtje staan in het zuur en schud af en toe om. 

Serveer de pindakip met zilvervliesrijst, de komkommers in het zuur en groene groenten zoals sperzieboontjes of kousenband. 

Het originele recept voor de pindakip is van Ashley Willems. Wij hebben slechts een paar dingen aangepast. Ben je benieuwd naar het originele recept? Klik dan hier! 

Laat een reactie achter