Hamburgers met rode uien chutney en pittige blauwe kaas

Hamburgers met rode uien chutney en pittige blauwe kaas

“Door Rutger”

Soms kookt Irene dingen met port. Ik ben er heilig van overtuigd dat zij enkel met port kookt zodat ze een excuus heeft om deze ouwe wijven drank te drinken. “Want ja, die fles moet toch op” zegt ze dan. We maakten hamburgers met rode uien chutney en pittige blauwe kaas

Ingrediënten voor 4 hamburgers

  • 4 hamburgers (rund)
  • 4 brioche hamburgerbroodjes 
  • 30 gram pittige blauwe kaas 
  • Rucola 

Voor de rode uiten chutney

  • 3 rode uien 
  • 3 eetlepels basterdsuiker 
  • 50 ml balsamicoazijn 
  • 100 ml port 
  • Scheutje water 

Laat de uien nu op een laag vuurtje pruttelen tot het vocht deels is verdampt en de uien mooi zacht zijn geworden. Kook de uien voor ongeveer 30 tot 45 minuten op een laag vuurtje. Laat de uien een beetje afkoelen wanneer deze klaar zijn. Doe de uien in een schaaltje of weckpotje. 

Rooster de broodjes en bak de burgers

Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en rooster daarna beide kanten in een hete oven of grillpan. Bak ondertussen de hamburger in een koekenpan. Als je burgers van rund gebruikt, mogen de burgers nog een beetje rosé zijn van binnen. Lekker! 

Beleg de broodjes met een beetje rucola. Leg hierop de gebakken hamburger. Doe een lepel uien chutney op de burger en kruimel een beetje blauwe kaas erboven. Sluit af met de bovenkant van het broodje. 

Serveer de burger met een groene rucolasalade en een blond biertje. 

De kleur van de port maakt niet veel uit. Wij gebruikten een rosé port omdat we die in de koelkast hadden staan. Witte port of rode port werken ook prima! En wat mij betreft kan de kaas niet pittig genoeg. Denk aan een Spaanse Cabrales of een Franse Bleu d’Auvergne. Deze kazen zijn ook wat korreliger en kan je goed “verkruimelen” boven de burger. 

Dit is trouwens ook een heerlijke burger: Onze Big mac

 

1 gedachte over “Hamburgers met rode uien chutney en pittige blauwe kaas”

  1. Pingback: Zalmburgers met avocado en citroen-dillesaus - Beppie & Kokkie Foodblog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *