Door Rutger

Soms kookt Irene dingen met port. Ik ben er heilig van overtuigd dat zij enkel met port kookt zodat ze een excuus heeft om deze ouwe-wijven-drank te drinken. “Want ja, die fles moet toch op” zegt ze dan. We maakten hamburgers met rode-uien-port-chutney en pittige blauwe kaas.

Ingrediënten voor 4 hamburgers
  • 4 hamburgers (rund)
  • 4 brioche hamburgerbroodjes 
  • 30 gram pittige blauwe kaas 
  • Rucola 

Voor de rode uiten chutney

  • 3 rode uien 
  • 3 eetlepels basterdsuiker 
  • 50 ml balsamicoazijn 
  • 100 ml port 
  • Scheutje water 
Bereidingswijze

Maak de rode uien chutney. Snijd rode uien in ringen. Bak de uien zachtjes aan in een pan met een klein klontje boter en een beetje olijfolie. Fruit de uien op laag vuur. De uien moeten niet bruin bakken. Doe de basterdsuiker erbij en blus af met azijn, port en een scheutje water. 

Laat de uien op een laag vuurtje pruttelen tot het vocht deels is verdampt en de uien mooi zacht zijn geworden. Kook de uien voor ongeveer 30 tot 45 minuten op een laag vuurtje. 

Laat de uien een beetje afkoelen en doe de uien in een schaaltje of weckpotje. 

Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en rooster beide kanten in een hete oven of grillpan. 

Bak ondertussen de hamburger in een koekenpan. Als je runderhamburgers gebruikt, mogen de hamburgers nog een beetje rosé zijn van binnen. Lekker! 

Beleg de broodjes met een beetje rucola. Leg hierop de gebakken hamburger. Doe een lepel uien chutney op de burger en kruimel een beetje blauwe kaas erboven. Sluit af met de bovenkant van het broodje. 

Serveer de burger met een groene rucolasalade en een blond biertje. 

De kleur van de port maakt niet veel uit. Wij gebruikten een rosé port omdat we die in de koelkast hadden staan. Witte port of rode port werken ook prima! En wat mij betreft kan de kaas niet pittig genoeg. Denk aan een Spaanse Cabrales of een Franse Bleu d’Auvergne. Deze kazen zijn ook wat korreliger en kan je goed “verkruimelen” boven de burger. 

Laat een reactie achter