Tarte tatin van rode biet met blauwe kaascrème

Tarte tatin van rode biet met blauwe kaascrème

“Door Irene”

@mandyandmore koppelde ons in de #swiepswoepswap aan Francine van @Heerlijkehappen. Wat een vrolijkheid en energie heeft deze vrouw. Leuk! En er viel genoeg te kiezen. Het werd uiteindelijk een tarte tatin met rode bieten. Zoals Francine al zei “een heerlijke combinatie tussen hartig en zoet”. We vervingen de geitenkaas door blauwe kaas, voegde gembersiroop toe, en we vergaten de bramen. Geen grap, die staan nog ergens op de lopende band van de AH.

Ingrediënten voor 1 tarte tatin 

  • 3 rode bieten (voorgekookt) 
  • Klontje boter 
  • 3 eetlepels basterdsuiker 
  • Scheut gembersiroop 
  • 1 rol bladerdeeg 
  • 1 ei 
  • Blauwe kaas (+/- 100 gram)
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt 
  • Slamelange 
Maak de rode biet

Wij gebruikten voorgekookte bieten voor deze tarte tatin. Deze liggen bij de supermarkt op de groenteafdeling buiten de koeling. Je kan ook verse bieten gebruiken. Kook in dat geval de bieten eerst in de schil voor ongeveer 25 minuten. Laat de bieten daarna een beetje afkoelen en verwijder als laatste eenvoudig de schil. Dit kan makkelijk met je vingers. Snijd de (voor)gekookte bieten in plakken van ongeveer 1 cm.  

Maak vervolgens een snelle karamel.

Doe een klontje boter in een steelpan samen met 3 eetlepels basterdsuiker en een scheut gembersiroop. Smelt de boter en breng de suiker met de gembersiroop zachtjes aan de kook. Als de suiker is opgelost en de vloeistof indikt, is de karamel klaar. Schenk de karamel in een quiche- of springvorm. Bedek de bodem van de vorm met de karamel. 

Leg de rode biet met de snijkant in de karamel. Zorg dat de hele bodem bedekt is met rode biet. Snijd hier en daar een plak biet in kleine stukjes en vul hier de gaatjes mee op. 

Maak het deeg

Haal de bladerdeeg uit de verpakking. Rol de rol bladerdeeg af en leg het bladerdeeg over de quiche- of springvorm. Snijd met een mesje het overtollige bladerdeeg weg. Druk vervolgens met je vingers de bladerdeeg goed aan zodat het bladerdeeg aansluit aan de randen. Prik met een vork gaatjes in het deeg zodat de stoom kan ontsnappen. Breek een ei in een kommetje en roer los. Strijk met een kwastje het losgeklopte ei over de bladerdeeg.

In de oven

Zet de tarte tatin in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 15 minuten. Haal de tarte tatin uit de oven als het bladerdeeg goudbruin is gekleurd. Laat de tarte tatin een paar minuten afkoelen. Zet een bord op de quiche en draai (eventueel met ovenhandschoenen) de tarte tatin om op een bord. 

Bij ons waren de korstjes van de tarte tatin niet mooi bruin geworden. Wij hebben toen de tarte tatin nog even op een bakplaat (met bakpapier) gelegd, de witte randjes ook nog ingesmeerd met losgeklopt ei en de tarte tatin nog 5 minuten in de oven meegegeven. Daarna waren de randjes ook mooi bruin!

Maak de kaascrème

Voor de blauwe kaascrème roer je een pittige blauwe kaas los met een paar lepels yoghurt. Wij gebruikten Danablu (50+) maar Francine van Heerlijk Happen gebruikte geitenkaas. Ook lekker! Serveer de tarte tatin met rucola of een slamelange en de blauwe kaascrème. 

Nieuwsgierig naar het originele recept van Francine van Heerlijk Happen? Klik dan hier! Helemaal in de ban de rode biet? Kijk dan een dit recept voor zoete aardappeltjes met bietenhummus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *