Risotto met rode pesto en kabeljauw in Parmaham

Risotto met rode pesto en kabeljauw in Parmaham

“Door Rutger”

Jaja! De normaliter o-zo-impulsieve Beppie en Kokkie hebben zowaar ergens over nagedacht! Afgelopen week deelden we al een recept voor rode pesto en vandaag hebben we een recept waar je de pesto meteen in kan doen! We maakten risotto met rode pesto en kabeljauw in Parmaham en delen met alle liefde weer het recept met jullie. Eerlijk, ziet er uit als een gerechtje van een restaurant toch?

Ingrediënten voor 4 personen

 • 4 stukjes kabeljauw (a 100 gram) 
 • 4 plakken Parmaham 
 • Tros cherrytomaatjes 
 • 250 – 300 gram risottorijst 
 • 1 ui 
 • 1 teen knoflook
 • 200 ml witte wijn (droog)
 • 500 – 700 ml groentebouillon 
 • 3 eetlepels rode pesto 
 • 2 eetlepels ricotta 
 • Verse Parmezaanse kaas 
 • 200 gram verse spinazie 
 • 100 gram doperwten (diepvries)
Maak de kabeljauw in Parmaham klaar

Dep de kabeljauw droog met keukenpapier. Kruid de vis met verse peper. Er hoeft geen zout op de vis want de Parmaham is vrij zout. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg een plakje Parmaham op de bakplaat en leg een stukje kabeljauw in het midden van de ham. Vouw de ham over de vis zodat de kabeljauw is ingepakt. Herhaal dit bij de andere stukjes kabeljauw. Leg de kabeljauw in Parmaham op de bakplaat. Leg daarnaast de cherrytomaatjes (aan de tros). Verwarm de oven voor op 190 graden. Maar wacht nog even met de bakplaat in de oven zetten. 

Begin met de risotto

Snipper een ui en pers een teen knoflook. Fruit de knoflook en ui aan samen met de risottorijst in een hapjespan met een dikke bodem en olijfolie. De ui, knoflook en rijst mag niet bruin worden, maar enkel zachtjes aanfruiten op laag vuur. 

Voeg na ongeveer 2 minuten de wijn toe en laat de rijst de wijn opnemen. De alcohol verdampt grotendeels. Snijd de korst van de Parmezaanse kaas en leg de korst in de risotto. De korst geeft veel smaak af zonder dat je bergen kaas hoeft toe te voegen. Voeg vervolgens beetje bij beetje de bouillon toe. Wacht elke keer tot het vocht is opgenomen voordat je nieuw vocht bijvoegt. Roer met een (houten) lepel constant door de rijst. 

De rijst heeft ongeveer 20 – 25 minuten nodig om te garen in de bouillon. Houd de pan op een zacht vuurtje. 

Kabeljauw in de oven

Zodra je de eerste bouillon hebt toegevoegd aan de rijst, kan je de vis en tomaatjes in de oven zetten. De vis is klaar in ongeveer 12 tot 15 minuten, afhankelijk van hoe dik de vis is. 

Breng de risotto op smaak

Zodra de risotto bijna gaar is (al dente) stop je met bouillon toevoegen. Houd de bouillon nog wel bij de hand voor het geval de rijst te dik wordt. Roer twee eetlepels rode pesto* door de risotto. Voeg de spinazie en doperwten toe aan de risotto en roer goed door. Voeg eventueel een beetje bouillon toe als de rijst droog kookt. Rasp vervolgens (ongeveer 30 – 40 gram) Parmezaanse kaas boven de risotto. Voeg ook 2 eetlepels ricotta toe. Breng de risotto op smaak met veel zwarte peper. 

*Rode pesto eenvoudig zelf maken? Klik hier voor ons recept! 

Haal de vis en tomaatjes uit de oven. Serveer de risotto op platte borden met in het midden de risotto. Leg de kabeljauw in Parmaham op de risotto en leg de geroosterde tomaatjes ernaast. 

Serveer de risotto als hoofdgerecht met een simpele salade. Je kan de risotto ook goed als voor- of tussengerecht serveren. Maak de porties dan iets kleiner. 

1 gedachte over “Risotto met rode pesto en kabeljauw in Parmaham”

 1. Pingback: Recept Risotto met gevulde aubergine rolletjes met ricotta en pesto

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *