Recept - Udon noedels met pittig kipgehakt in een lichte pindasaus

Udon noedels met pittig kipgehakt in een lichte pindasaus

“Door Rutger”

Gister is het weer gebeurd. We zijn slachtoffer geworden van de fastfood industrie. Beide waren we net klaar met werk, moesten spullen inpakken voor een paar nachtjes logeren en we wilden ’s avonds nog met de racefiets over de Drentse heide flaneren. We wisten dat we weinig tijd hadden en Irene keek al weken kwijlend uit naar iets van de ‘Gele M’. Dit was hét perfecte moment om deze alsmaar terugkerende wens in vervulling te laten gaan.

En zo geschiedde. We zijn alle fases door gegaan: Eerst weet je niet wat je moet bestellen. Je bestelt uit pure wanhoop veel te veel. Dan begin je te eten alsof je leven er vanaf hangt. Hoezo kauwen? Na een halve burger en 4 kipnuggets zit je eigenlijk wel vol, maar je gaat toch door. Want tja, die frietjes en die andere burger eten zichzelf niet op. Tenslotte de laatste fase. De fase waarin je je misbruikt voelt. En dan die dorst. Alsof je met je mond open door de Noordzee bent gezwommen. En dan te bedenken dat we begin van de week deze Udon noedels met pittig kipgehakt in een lichte pindasaus maakten. Toen was alles beter.

Ingrediënten voor 2 personen

 • Udon noedels (75 gram gedroogde of 200 gram verse noedels per persoon) 
 • 3 steranijs 
 • 1 theelepel chilivlokken 
 • 1 ui 
 • Stuk gember (ongeveer een duim)
 • 1 teen knoflook 
 • 200 gram kipgehakt 
 • 1 eetlepel pindakaas 
 • 1 eetlepel sesamolie 
 • 2 eetlepels sojasaus 
 • 1 eetlepel chicken powder 
 • 2 eetlepels rijstazijn 
 • 2 eetlepels chilisaus
 • Scheutje kokend water 
 • Halve paksoi 
 • 2 lente-uitjes 
 • Ongezouten pinda’s 

Zo maak je deze udon noedels met pittig kipgehakt in een lichte pindasaus

Udon noedels zijn dikke Japanse tarwenoedels. Door de dikte van de noedels hebben ze een fijne bite. Ze worden veel gebruikt in soepen of wok gerechten met saus.

Zet eerst een wokpan op het vuur en verwarm de wok tot deze goed heet is. Doe een paar eetlepels neutrale olie in de pan zoals pindaolie of zonnebloemolie. Doe hier de steranijs (heel) en de chili vlokken in en zet het vuur zachter. Bak daarna de specerijen kort aan zodat ze smaken en geuren vrijkomen. Snipper een ui en rasp gember en knoflook. Voeg dit toe als laatste toe aan de chili vlokken en steranijs. Fruit een beetje aan. Voeg het kipgehakt toe en bak rul. 

Wel ondertussen de noedels in kokend water. Indien je gedroogde noedels gebruikt duurt dit ongeveer 7 tot 10 minuten. Gebruik je voorgekookte (verse) noedels? Dan hoeven ze slechts 2 minuten te wellen in kokend water. 

Doe de pindakaas, sesamolie, sojasaus, rijstazijn en chilisaus bij het kipgehakt. Voeg ongeveer 150 ml kokend water toe en maak de saus op smaak met chicken powder. Je kan ook in plaats van chicken powder kippenbouillonblokjes gebruiken! Gebruik dan ongeveer een half blokje. 

Giet ondertussen de noedels af als deze gaar (of alleen warm) zijn. Spoel de noedels met koud water om te voorkomen dat de noedels aan elkaar plakken.

Haal 3 a 4 stengels van de paksoi. Snijd het witte gedeelte in dunne reepjes en snijd ook het groene blad in stukken. Voeg de witte paksoireepjes toe aan het kipgehakt en gaar 2 minuten mee op hoog vuur. Laat de saus ondertussen een beetje inkoken. Dikt de saus onvoldoende in? Dan kan je een maïzenapapje toevoegen (= koud water + eetlepel maïzena). Voeg de noedels en het groen van de paksoi toe en schud alles om in de wokpan. 

Doe pinda’s in een vijzel of hak ze fijn met een mes. Snijd de lente uitjes fijn. 

Serveer de noedels met het kipgehakt en de saus in een kommetje. Strooi de gehakte pinda’s en de lente uitjes over de noedels. 

Als dit recept je bevalt, zul je deze Pad Thai ook zeker waarderen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *