Recept - Verse ananas met kip in zoetzure saus

Verse ananas met kip in zoetzure saus

“Door Irene”

“De jaren ’90 hebben gebeld en ze willen hun kip in ananas terug”. Aldus Rutger toen ik met dit recept kwam. Ik ben 3 jaar ouder dan Rutger en we zitten duidelijk niet op één lijn qua nostalgie. Ik ging vroeger altijd met mijn ouders en opa en oma eten bij de Chinees. Toen je nog werd verwelkomd door vijvers vol enthousiaste en uitgehongerde kooi karpers.

Zo bestelden mijn opa en oma altijd jus d’orange. Lijkt me heerlijk bij de babi ketjap, NOT! Maar wat me zeker bij blijft, naast de ronde tafel mét draaiplateau en het zalmroze tafellinnen, is de verse ananas met kip in zoetzure saus. Geserveerd in – jawel – UITGEHOLDE ANANAS. FAN-TAS-TISCH! Eerlijk, deze traditie moet in stand gehouden worden, wat jullie?

Ingrediënten voor 4 personen

 • 600 tot 800 gram kippendijfilet
 • 2 paprika’s
 • 1 ui
 • 1 eetlepel tomatenpuree 
 • 150 ml azijn 
 • 4 eetlepels sojasaus 
 • 4 eetlepels gembersiroop
 • 6 eetlepels ketchup
 • 3 eetlepels suiker 
 • Cashewnoten 
 • Koriander
 • Rijst 

Zo maak je de verse ananas met kip in zoetzure saus

Hol de ananas uit

Snijd eerst de verse ananas door de helft. Snijd daarna met een mes horizontale en verticale strepen in de binnenkant van de ananas zodat er een raster ontstaat. Schep dan met een lepel de blokjes ananas uit de vrucht. Leg de blokjes ananas apart, de mooie blokjes gaan straks door de zoetzure saus. 

Schraap met een lepel de overige restjes uit de ananas. Je kan de restjes van de ananas goed bewaren in de vriezer, handig voor een smoothie! 

Maak de kip

Snijd de kippendijen in stukken. Kruid de kip met peper en zout en bak de kip in een neutrale olie in een wok. Snijd de paprika’s en ui in grote stukken. Voeg de paprika’s en ui toe aan de kip als de kip bijna gaar is. Voeg een eetlepel tomatenpuree toe en bak kort mee. 

Maak de zoetzure saus

Maak in een steelpannetje de zoetzure saus. Verwarm eerst de azijn, sojasaus, gembersiroop, ketchup en suiker en roer goed door elkaar. Laat de saus kort koken zodat de saus kan indikken. Indien de saus niet genoeg indikt kan je een beetje van het papje van maïzena toevoegen. De twee theelepels maïzena in een kommetje en roer met koud water los. Voeg het papje van maïzena beetje bij beetje toe aan de saus tot deze voldoende is ingedikt. 

Giet de zoetzure saus bij de kip, ui en paprika. Voeg ook de verse ananas toe aan de saus en laat de ananas warm worden in de saus. 

Vul de ananas

Vul de uitgeholde ananas met de kip in zoetzure saus, witte rijst en cashewnoten. Strooi eventueel nog wat verse koriander over het gerecht voor serveren. 

Wil je een ander recept met ananas proberen? Het kan heerlijk over de chili con carne

1 gedachte over “Verse ananas met kip in zoetzure saus”

 1. Pingback: Kipprutje (stoofpotje met kip en paprika) - Beppie & Kokkie Foodblog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *