Beppie en Kokkie - recept Zalmburgers met avocado en citroen-dillesaus

Zalmburgers met avocado en citroen-dillesaus

“Door Irene”

CAMPING GEZOCHT IN FRANKRIJK – Nog een paar weken en dan verhuizen we onze hele inboedel weer naar het Zuiden.  “Genieten in Frankrijk” zeggen ze dan. Je weet wel: op de camping er achter komen dat de haringen nog in Groningen liggen. Of twee weken buren worden van een dozijn jank-babies en zoveel “pain du stok” eten dat je de rest van de vakantie niet meer naar de wc kan. Echt fijn! Nu zoeken we nog een perfecte plek hiervoor. Oproepje: wie kent een leuke camping in Midden/Zuid Frankrijk, het liefst aan een riviertje en geen groot kinderspeelparadijs. Rutger is inmiddels oud genoeg en hoeft niet meer naar het animatieteam. Ohja, we hebben ook nog een recept! Zalmburgers met avocado en een citroen-dillesaus. Joe!

Ingrediënten voor 4 burgers

 • 3 zalmfilet (a 125 gram per stuk)
 • 1 eigeel 
 • 4 eetlepels paneermeel 
 • Halve rode ui 
 • 2 lente-uitjes 
 • 2 eetlepels dille 
 • Halve citroen 
 • 10 druppels worcestersaus 
 • 1 theelepel mosterd 
 • 4 Hamburgerbroodjes 
 • Sla (bv. romaine of little gem)
 • 1 rijpe avocado
 • Tuinkers  

Voor de saus

 • 2 eetlepels mayonaise 
 • 3 eetlepels Griekse yoghurt
 • Halve citroen 
 • 1 eetlepel dille
 • Peper en zout

Zo maak je de zalmburgers met avocado en citroen-dillesaus

Maak de zalmburgers

Snijd met een groot mes de zalmfilet in kleine stukjes en hak vervolgens met het mes de blokjes verder fijn tot een soort zalm-gehakt. Je kan eventueel ook een keukenmachine gebruiken met een pulse stand. Pulse dan een aantal keer maar voorkom dat de zalm tot moes wordt gedraaid. Doe de gehakte zalm in een grote kom. 

Snipper een halve rode ui. Snijd ook de lente-uitjes in kleine ringetjes. Voeg de rode ui en lente-ui toe aan de zalm. Splits een ei en doe het eigeel ook in de kom. Doe ook een theelepel (Dijon) mosterd, de worcestersaus, het sap van een halve citroen en twee eetlepels dille (gedroogd of vers, kan beide) in de kom. Voeg peper en zout toe naar smaak. Voeg eerst 3 eetlepels paneermeel door en kneed daarna alles door elkaar met je handen. Indien je het idee hebt dat de zalm veel te nat is, kan je meer paneermeel toevoegen. 

Verdeel de zalm in vier gelijke delen en maak hier met je handen mooie ronde ballen van. Druk de bol met je hand een beetje plat zodat er een dikke hamburger ontstaat. 

Bak de zalmburgers in een koekenpan met een dikke bodem en een goede anti-aanbaklaag. Doe daarna een beetje olijfolie in de pan en bak de burgers op hoog vuur aan beide kanten goudbruin. De burger hoeft niet helemaal gaar te zijn aan de binnenkant. 

Maak de broodjes

Snijd de hamburgerbroodjes doormidden. Toast daarna de broodjes in een droge pan of in de oven. Maak ondertussen het sausje door de mayonaise, Griekse yoghurt en citroensap los te roeren. Voeg vervolgens dille, peper en zout toe naar smaak. 

Beleg de broodjes. Smeer als eerste de onderkant in met een beetje saus. Leg hierna een blaadje sla op de zalmburger. Snijd een avocado doormidden, verwijder de pit en snijd dan in de schil de avocado in plakjes. Leg op elke zalmburger een paar plakjes avocado. Top de burger af met tuinkers en nog een lepeltje citroen-dillesaus en de bovenkant van de burger. 

Liever een burger met vlees? Probeer eens deze hamburger met rode uien chutney en pittige blauwe kaas

1 gedachte over “Zalmburgers met avocado en citroen-dillesaus”

 1. Pingback: Zoete aardappelburgers met srirachasaus - Beppie & Kokkie Foodblog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *