Beppie en Kokkie - Gebakken rijst met teriyaki champignons

Gebakken rijst met teriyaki champignons

“Door Rutger”

Vorige week was ik met mijn broers uiteten bij Yume. Tot mijn grote verbazing werkten zij het ene na het andere schaaltje teriyaki champignons naar binnen. Ik had enkel oog voor de sushi (oké, en de eendenborst en de tempura garnalen). Bovendien verdwenen die champignons sneller dan ik kon knipperen, waardoor ik ze niet heb kunnen proeven. Gelukkig sprak Irene ooit de legendarische woorden “Alles wat we in een restaurant eten, kunnen wij zelf ook maken”.  Nog geen week later zat ik thuis aan de gebakken rijst met teriyaki champignons. En tja, ik moet mijn broers wel gelijk geven. Ze zijn fantastisch.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de gebakken rijst 

 • 400 gram zilvervliesrijst 
 • 1 zakje peen julienne 
 • 3 lente-uitjes 
 • 4 eieren 
 • 150 gram doperwten (diepvries) 
 • Sojasaus (ongeveer 8 eetlepels)

Voor de teriyaki champignons

 • 1 teen knoflook
 • 1 stuk gember (duim)
 • 8 eetlepels sojasaus
 • 4 eetlepels mirin
 • 4 eetlepels rijstazijn
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 1 eetlepel honing
 • Doosje champignons

Zo maak je deze Gebakken rijst met teriyaki champignons

Kook de rijst.

Kook eerst de rijst volgens de verpakking gaar en giet daarna de rijst af. laat deze ten slotte even droog stomen.

Maak de teriyakisaus

Pers eerst een teen knoflook en rasp een stuk gember. Doe dit daarna in een steelpannetje samen met de sojasaus, mirin, rijstazijn, bruine suiker en honing. Verwarm dit zachtjes op een laag vuur een wals zachtjes met de pan als het begint te bubbelen. Kook de saus een beetje in. 

Maak de champignons

Pak ondertussen de champignons. Verwarm een koekenpan op het vuur. Borstel de champignons schoon en verwijder daarna eventueel harde stukjes van de steeltjes. Doe een neutrale olie in de pan en bak de champignons in z’n geheel. Kruid de champignons ten slotte met peper en zout.  Bak de champignons 5 minuten. Zet het vuur zacht en maak eerst de gebakken rijst. 

Maak de gebakken rijst

Voor de gebakken rijst begin je met het snijden van de lente-uitjes. Scheid eerst de witte stukjes lente-ui van de groene stukjes lente-ui. Haal daarna de doperwten uit de vriezer en leg klaar in een bakje. Zet een wokpan op hoog vuur en verwarm de wok goed. Doe een flinke scheut neutrale olie in de wok en bak hierin de peen julienne en het witte gedeelte van de lente-uitjes. Breek de eieren boven de pan en roer de eieren door de wortelreepjes en de lente-uitjes. Voeg de gekookte rijst toe en schud deze goed om zodat de ei, wortel en lente-uitjes gemengd worden. Voeg hierna de bevroren doperwten toe en schenk sojasaus (ongeveer 8 eetlepels) over de rijst. Bak de rijst op hoog vuur en schud goed om. Maak eventueel nog op smaak met een beetje zwarte peper. De sojasaus is voldoende zout, daarom hoef je geen extra zout toe te voegen. 

Giet de teriyakisaus over de champignons. Zet daarna het vuur van de champignons hoger en schep de teriyakisaus over de champignons. 

Verdeel als laatste de gebakken rijst over bordjes/kommen en verdeel de champignons over de rijst. 

Bekijk hier meer vega recepten

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *