Salade met gegrilde perzik, parmaham en buffelmozzarella

Salade met gegrilde perzik, parmaham en buffelmozzarella

“Door Irene”

Gister vertelde een collega dat er ’s avonds zuurkoolschotel op het menu stond. Het leek mij nogal heftig om zuurkool te eten met dit warme weer, maar dit waren lang niet alle collega’s met me eens. Ik krijg complete kortsluiting bij het idee dat ik nu rookworst met stamppot moet eten. Winterse kost met zweet oksels (=zwoksels) is geen combi. Doe mij maar een salade, zoals deze. Salade met gegrilde perzik (bv. van de BBQ), gedroogde ham en buffelmozzarella. Wat jullie? Een koude salade of kan winterse kost prima?

Ingrediënten

  • Rucola 
  • 1 bol buffelmozzarella 
  • 2 perziken 
  • Plakjes gedroogde ham (bv. Parmaham of Serranoham)

Voor de dressing

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel appelazijn
  • Halve eetlepel mosterd
  • Halve eetlepel honing
  • Peper

Zo maak je de salade met gegrilde perzik, parmaham en buffelmozzarella 

Maak eerst de dressing

Om te beginnen maak je de dressing. Doe 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel appelazijn in een kommetje. Doe er vervolgens een halve eetlepel mosterd bij de olie en azijn en roer dit goed door. Mosterd is een emulgator en zorgt ervoor dat de olie en azijn met elkaar mengen. Voeg tenslotte een beetje honing toe naar smaak. Breng de dressing op smaak met een beetje zwart peper. 

Maak daarna de rucola aan

Doe de rucola in een kom en voeg hier een beetje van de dressing aan toe. Hussel met je handen de rucola goed om, zodat alle blaadjes licht zijn bedekt met een beetje dressing. 

Grill vervolgens de perziken

Was de perziken en snijd met een mesje de perzik doormidden. Verwijder de pit en snijd de helften in 4 partjes. Grill daarna de partjes perzik in een grillpan zonder olie. Doordat de natuurlijke suikers in de perziken worden gekarameliseerd door de warmte van de grillpan, worden de perziken lekker zoet. Je hoeft daarom ook geen hele rijpe perziken te gebruiken. 

Maak het bord op

Leg de aangemaakte rucola op een bord of een schaal. Hierna verdeel je de gegrilde perziken over de sla. Haal de buffelmozzarella uit de verpakking. Laat de kaas eerst goed uitlekken. Scheur met je vingers de mozzarella in stukken. Verdeel vervolgens de stukjes mozzarella over de salade. Tenslotte verdeel je plakjes gedroogde ham. 

Serveer tenslotte de salade

Je kan de salade zowel als voor- of hoofdgerecht eten als voor de lunch. Serveer er een lekker witbiertje bij of een glaasje spa rood met een partje perzik. 

Kijk ook eens dit recept voor een Caesar salade met gegrilde kip

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *