Ajam Smoor uit de slowcooker

Ajam Smoor uit de slowcooker

“Door Rutger”

Vanochtend ben ik van Groningen naar Steenwijk gefietst. Een ritje van 75 km. Snot voor de ogen en bek op het stuur. De rest van de dag kan ik niet meer lopen en dus zit ik voor de tv met een ventilator en Formule 1 aan. Bovendien wil echt niemand boven warme pannen staan met dit weer en dus slingeren wij de Crockpot aan. Vandaag eten we dus Indonesische Ajam Smoor uit de slowcooker, ideaal want je hoeft helemaal niks te doen!

Ingrediënten voor 6 personen

Voor de boemboe 

 • 5 kemirinoten 
 • 3 sjalotjes 
 • 3 tenen knoflook
 • 1 stuk gember (2 duimen)
 • 2 Spaanse rode pepers
 • 1 stengel citroengras 
 • 1 eetlepel tamarindepasta 
 • 2 eetlepels palmsuiker (of bruine basterdsuiker)
 • Half bolletje nootmuskaat (geraspt) 

En verder 

 • 1 kilo kippendijen
 • 3 tomaten 
 • 2 blaadjes daun salam (of laurier)
 • 2 baadjes peroet 
 • 100 ml ketjap (manis)

Zo maak je de Ajam Smoor

Rooster de kemirinoten 

Kemirinoten kan je beter niet rauw eten. Ze kunnen, voooral in grote hoeveelheden, namelijk  een beetje giftig zijn. Rooster daarom de kemirinoten eerst in de oven. Leg de noten op een bakplaat met een bakpapiertje en rooster vervolgens de noten in ongeveer 10 tot 15 minuten op 180 graden. Doe de noten daarna in een keukenmachine en maal de noten fijn.

De kemirinoten geven een licht bittere en scherpe smaak. Daarnaast worden de noten ook veel gebruikt om sauzen te binden. 

Maak de boemboe 

Snijd eerst de sjalotjes in grove stukken. Verwijder daarna de omhulsels van de knoflook en schil de gember door met een lepel de schil af te krabbel. Doe vervolgens de ui, knoflook en gember in een keukenmachine. Voeg hier twee rode pepers aan toe (met zaadjes). Verwijder daarna de onderkant van een stengel citroengrass en snijd de stengel in stukjes. Doe vervolgens deze stukjes bij de keukenmachine. Voeg een eetlepel tamarindepasta toe aan het geheel. Tenslotte rasp je een halve bol nootmuskaat boven de keukenmachine en voeg je 1 of 2 lepels palmsuiker (of basterdsuiker) toe aan de keukenmachine. 

Maak de boemboe op smaak met een beetje zout. Maal vervolgens alles fijn tot een donkerbruine, maar zeer aromatische pasta. 

Doe alles in de slowcooker 

Doe de kippendijen in de slowcooker. Snijd de tomaten in grove stukken en doe de tomaten vervolgens bij de kip. Voeg daarna de zelfgemaakte boemboe toe en schenk ongeveer 100 ml ketjap manis in de slowcooker. Roer hierna alles door elkaar met een lepel. Doe tenslotte nog 2 blaadjes daun salam (of laurier) en 2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad) bij het geheel. Zet de slowcooker aan op de lage stand en gaar de ajam smoor in ongeveer 5 of 6 uur gaar. 

Serveren 

Je kan de saus eventueel een beetje indikken als deze te dun is. Meng hiervoor een eetlepel maïzena met koud (!) water en roer hier een papje van. Voeg het maïzenapapje toe aan de ajam smoor en verhit dit even mee. Serveer de ajam smoor met rijst en groenten naar keuze. Wij aten er heel simpel doperwten bij, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om er sajoer lodeh bij te maken. 

De smaak te pakken met je slowcooker? Probeer ook eens deze Pindakip.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *