Kerriekip met gestoofde kokosgroenten en broccolirijst

Kerriekip met gestoofde kokosgroenten en broccolirijst

“Door Irene”

Joehoi! Gister zijn we vetrokken naar Frankrijk. De komende 2 weken gaan we hompen camembert wegspoelen met sloten wijn. Voorafgaand aan de vakantie aten we “licht en gezond” in de hoop dat we nog 3 kilo’s konden lozen. Een beetje alsof je voorafgaand aan een tandartsafspraak een fanatieke tandenpoets-sessie houdt voor 30 minuten, in de hoop dat alle gaatjes zich spontaan oplossen. Anyway, die 3 kilo is nét niet gelukt, maar hier wel een receptje voor kerriekip met gestoofde kokosgroenten en broccolirijst!

Ingrediënten voor 2 personen

 • 2 kipfilets 
 • 1 eetlepel kerriepoeder 
 • 1 prei 
 • 1 grote winterwortel 
 • 200 ml kokosmelk 
 • Verse gember (halve duim) 
 • 1 teen knoflook 
 • Een half blokje kippenbouillon 
 • 25 gram kokossanten 

Voor de broccolirijst

 • Broccolirijst
 • 1 theelepel korianderpoeder
 • 1 theelepel komijnpoeder

Zo maak je de kerriekip met gestoofde kokosgroenten en broccolirijst

Kruid de kipfilet 

Zet alvast een grillpan op het vuur zonder olie of boter. Smeer dan de kipfilets in met een eetlepel kerriepoeder. Voeg tevens zout en peper toe en wrijf met je handen de kipfilets in zodat elk stukje kip is bedekt met de smaakmakers. Giet tenslotte een klein scheutje olie over de gekruide kipfilets en smeer de olie ook uit met je handen. Grill de kipfilets in zijn geheel in de hete grillpan. Schroei de kipfilets aan beide kanten dicht op hoog vuur zodat je mooie grillstrepen krijgt. Zodra de kip rondom is dichtgeschroeid, mag het vuur lager. Zo voorkom je dat de kip gortdroog wordt. Gaar de kip vervolgens op laag vuur voor ongeveer 15 minuten zodat de kip ook binnenin gaar wordt. 

Snijd de groenten 

Terwijl je de kip op een langzaam vuurtje laat garen, maak je de groenten in kokosmelk. Verwijder het kontje van de prei. Snijd de prei in de lengte doormidden. Snijd daarna de prei in repen van ongeveer 10 cm. Je kan het groene gedeelte van prei ook gebruiken. Trek de prei uit elkaar en was de prei grondig onder een stromende kraan in een vergiet. Het meeste zand zal zitten in het midden van de prei waar het witte gedeelte overgaat in het groene gedeelte. 

Dan de wortel. Haal het kontje van de wortel. Schil met een dunschiller de wortel. Snijd de wortel in de lengte doormidden. Snijd vervolgens ook van de wortelhelften in stukken van ongeveer 10 cm. Snijd elk stuk vervolgens ook in de lengte nog een keer doormidden zodat je rechthoekige plakken krijgt van ongeveer 2 cm dikte. 

Dan de knoflook en gember. Schrap met een lepel de schil van de gember en rasp een stuk ter grootte van een halve duim fijn met een rasp. Rasp ook een teentje knoflook. 

Stoof de groenten 

Verwarm een koekenpan en doe een beetje (kokos)olie in de pan. Fruit hierin de geraspte gember en knoflook en doe de prei en wortel erbij. Bak de groenten op een laag vuurtje en voeg na ongeveer 5 minuten een beetje kokosmelk toe (200 ml). Kook de kokosmelk zachtjes en maak de kokosmelk op smaak door de helft van een blokje kippenbouillon te verkruimelen. Om de kokosmelk wat in te dikken voeg je kokossanten toe. Hierdoor wordt de kokossaus én dikker, maar ook wat zoeter en aromatischer. 

Wok de broccolirijst 

Verwarm een wokpan op het vuur. Doe vervolgens een beetje (kokos)olie in de pan. Doe de broccolirijst in de wok en bak de rijst op hoog vuur. Maak de broccolirijst op smaak met een beetje korianderpoeder, een beetje komijn en een beetje zout. 

Serveer de kerriekip met gestoofde kokosgroenten en broccolirijst. Een koolhydraatarme versie op de aardappel-vlees-en-groenten a.k.a AVG-tje! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *