Vegan curry met kikkererwten en spinazie

Vegan curry met kikkererwten en spinazie

“Door Irene”

Rutger terwijl hij in z’n zwembroek de karbonades omdraait op de BBQ: “He Irene, wat hebben Meatless Monday en ik gemeen? We zijn beiden in het water gevallen!” 3 Punten voor de karbo’s, 5 strafpunten voor de grap. Dat wordt afwassen vandaag. Voor iedereen die geen zin heeft in grote lappen vlees: hier een vegan curry met kikkererwten en spinazie

Ingrediënten voor 3 a 4 personen

 • Kikkererwten (blik a 400 gram)
 • 1 ui 
 • 1 teen knoflook 
 • 2 theelepels garam massala
 • 1 stuk gember (duim) 
 • 2 theelepels komijnpoeder
 • 1 theelepel korianderpoeder
 • 1 theelepel chilipoeder 
 • Tomatenblokjes (blik a 400 gram)
 • 1 eetlepel tomatenpuree 
 • 1 blokje groentebouillon 
 • 150 gram spinazieblokjes uit de diepvries 
 • 100 gram verse spinazie 
 • Kokossanten (50 gram) 
 • Optioneel: een beetje kokosmelk 

Zo maak je de vegan curry met kikkererwten en spinazie 

Snipper als eerste een ui fijn. Rasp vervolgens een teen knoflook en een stuk gember ter grootte van een duim. Fruit de ui, knoflook en gember aan in een wok samen met 3 eetlepels neutrale olie zoals zonnebloemolie of arachideolie. 

Bak daarna de specerijen (garam massala, komijnpoeder, korianderpoeder en chilipoeder) mee in de olie om de smaken vrij te laten komen. Bak ook een eetlepel tomatenpuree mee zodat de puree kan ontzuren.

Kikkererwten 

Pak de kikkererwten en laat deze uitlekken. Doe de kikkererwten daarna in de pan en voeg ook de tomatenblokjes toe. Vul daarna het blik van de tomatenblokjes met warm water (400 ml) en voeg het water toe aan de pan. Verkruimel vervolgens een blokje groentebouillon boven de pan.

Spinazie en kokossanten

Haal ongeveer 150 gram spinazie uit de diepvries. Dit zijn ongeveer 6 tot 8 blokjes. Laat de spinazieblokjes op een klein vuurtje mee pruttelen in de curry. 

Voeg daarna de kokossanten toe. Kokossanten geeft de curry een licht zoetige smaak mee en een vleugje kokosgeur. Bovendien dikt de curry door de kokossanten een beetje in tot een mooie sausdikte. Eventueel kan je nog wat extra kokosmelk toevoegen om de curry wat minder scherp te maken. Roer ten slotte de verse spinazie door de curry. Laat de bladspinazie kort slinken door de curry nog een minuutje op het vuur te laten staan. Haal de curry daarna van het vuur zodat de verse spinazie nog een bite houdt.

Wij aten bij de curry ook nog zelfgemaakte komijn-knoflooknaan en een beetje zilvervliesrijst. Lees hieronder hoe je deze maakt.

Nb. De naan is niet vegan omdat er yoghurt in wordt gebruikt. 

Zo maak je de komijn-knoflooknaan

 • 100 gram bloem
 • 1 theelepel zout
 • 5 gram bakpoeder
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 50 gram Griekse yoghurt
 • Olie of gesmolten boter (of ghee)
 • Komijnzaadjes (optioneel)
Het deeg

Maak de naan door de bloem, bakpoeder, zout, komijn- en knoflookpoeder door elkaar te mengen. Voeg daarna de Griekse yoghurt toe en kneed alles goed door met je handen. Het deeg blijft plakkerig maar je moet er wel een mooie bal van kunnen vormen.

Rollen

Verdeel vervolgens het deeg in vier gelijke porties. Strooi daarna wat bloem op het aanrecht of op een snijplank. Leg een deegbolletje op de uitgestrooide bloem en rol het bolletje deeg uit met een deegroller. Rol de naan in een ovale vorm van ongeveer een halve centimeter dik. Herhaal dit met de andere drie bolletjes.

Bakken

Bestrijk daarna elke naan aan één kant met olie/ghee/gesmolten boter en bak de naan in een hete koekenpan op de ingesmeerde kant. Smeer vervolgens in de pan ook de andere kant van de naan in met de vetstof en draai de naan om zodra de ene kant goudbruin is en er bobbels ontstaan. Strooi tenslotte komijnzaadjes over de naan voordat je de broodjes serveert.

Ook lekker! Deze Peshwari naan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *