Griekse bifteki gehaktballetjes met tzatziki

Griekse bifteki gehaktballetjes met tzatziki

“Door Rutger”

Aangezien we wat knoflook over hadden (zie vorige post), maakten we Griekse Bifteki gehaktballetjes. Gevulde gehaktballetjes met feta en, je raadt het al, knoflook! Inclusief de lekkerste zelfgemaakte tzatziki met knoflook. Lang leve de 1,5 meter samenleving. Joehoi! #stinkbek

Ingrediënten voor 15 gehaktballetjes 

 • 500 gram rundergehakt 
 • 1 eetlepel gedroogde oregano 
 • Halve eetlepel paprikapoeder 
 • 2 tenen knoflook 
 • 1 grote witte ui 
 • Verse peterselie 
 • 3 eetlepels paneermeel 
 • 1 ei 
 • 100 gram feta 
Voor de tzatziki 
 • 200 gram Griekse yoghurt (10% vet is wel het lekkerst!) 
 • 1 Komkommer
 • Twee tenen knoflook
 • 2 eetlepels dille
 • 2 theelepels azijn 
 • Scheutje olijfolie
 • 1 theelepel suiker 
Kruid het gehakt 

Haal het gehakt uit de koelkast en laat het 15 minuten op kamertemperatuur komen. Doe het gehakt daarna in een grote kom. Snijd een paar takjes verse peterselie fijn (platte of krul peterselie, kan beide!) en voeg dit toe aan het gehakt. Voeg een eetlepel oregano, een halve eetlepel paprikapoeder en peper en zout toe. Om het gehakt goed te binden voeg je een ei en paneermeel toe. En daarna komt het geheime ingrediënt: een geraspte witte ui! Hierdoor wordt de bifteki een beetje zoetig en lekker licht. Kneed alles goed door elkaar en verdeel het gehakt in ongeveer 15 gelijke porties.

Maak vervolgens van deze porties mooie balletjes en druk in elk balletje een stukje feta. 

Bak de bifteki gehaktballetjes 

Verwarm een hapjespan en voeg hier 2 eetlepels olijfolie én een klein klontje boter aan toe. Schroei de gehaktballetjes op hoog vuur dicht en zet daarna het vuur zachter. Gaar vervolgens de bifteki gehaktballetjes op een laag vuurtje verder. Eventueel kan je een balletje opensnijden om te controleren dat het gehakt ook aan de binnenkant gaar is. 

Maak de tzatziki 

Allereerst was je de komkommer goed. Snijd de kontjes van de komkommer. Rasp de komkommer (of gebruik bijvoorbeeld een spirellisnijder om er sliertjes van te maken). Vang de geraspte komkommer op in een vergiet. Strooi vervolgens wat keukenzout over de geraspte komkommer. Hierdoor onttrekt het vocht uit de komkommer. Laat de komkommer met het zout even staan. Hierna kan je eenvoudig het meeste vocht uit de komkommer drukken. Doe dat met je (schone) handen of met de bolle kant van een lepel. Daarna doe je de uitgelekte komkommer in een kom en voeg je Griekse yoghurt toe. Rasp een teen knoflook en voeg dit toe aan de yoghurt. Maak de tzatziki op smaak met (gedroogde of verse) dille, een beetje zout, verse peper en een klein beetje suiker. Roer alles goed door en druppel een beetje olijfolie over de tzatziki voor het serveren. 

Serveer de Griekse bifteki gehaktballetjes met tzatziki 

Doe de gehaktballetjes op een schaal en serveer er de tzatziki bij. Lekker voor erbij: een eenvoudige salade van paprika, tomaat, komkommer, olijven en feta én witte ui in ringen gesneden. En vergeet de ouzo niet! 

 

MEER GRIEKS VLEES? Denk eens aan deze Griekse souvlaki

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *