Vegetarische ovenschotel met linzen, aubergine en ricottacrème 

“Door Irene” Man wat een guur weer. Dat vraagt om comfortfood zoals deze vegetarische ovenschotel met linzen, aubergine en ricottacrème. Met als geheim ingrediënt: kaneel! Het hele huis ruikt naar kaneel. Maakt overigens wel dat we nu beiden zin hebben in appeltaart en pepernoten. Kan dat alweer?

Ingrediënten voor 2 a 3 personen

 • 1 Teen knoflook
 • 1 Kleine ui
 • Halve courgette
 • 1 Eetlepel oregano
 • 1 Eetlepel paprikapoeder
 • Halve paprika
 • 1 Theelepel kaneel
 • 1 Theelepel chilivlokken
 • 2 Rijpe tomaten
 • 1 Eetlepel tomatenpuree
 • 400 Gram linzen (blik)
 • 1 Aubergine

Voor de ricottacrème  

 • 125 Gram ricotta
 • 100 Gram yoghurt
 • Halve teen knoflook
 • 50 Gram oude kaas
 • 50 Gram Parmezaanse kaas
Snijd de groente

Begin met het snipper van een kleine witte ui en rasp een teen knoflook. Snijd vervolgens een halve courgette in kleine blokjes en doe hetzelfde met een halve paprika. Bak de knoflook, ui, courgette en de paprika in een pan met een beetje olijfolie.

De kruiden

Voeg gedroogde oregano, paprikapoeder, kaneel en chilivlokken toe aan de gebakken groente. Bak de specerijen even mee. Voeg vervolgens een eetlepel tomatenpuree toe en bak ook dit mee. De tomatenpuree ontzuurt door het bakken. Snijd daarna twee rijpe tomaten in kleine blokjes en voeg de tomatenblokjes toe aan het geheel.

De linzen

Pak een blik linzen en giet de linzen af in een vergiet. Spoel de linzen kort onder de kraan zodat het blikvocht er af spoelt. Voeg de linzen toe aan de groente en verwarm de linzen even mee. Maak de linzenstoof op smaak met peper en zout en eventueel een beetje worcestersauce. Zet het vuur uit en ga verder met de aubergine.

De aubergine

Snijd de aubergine in ronde plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Zet een grillpan op een hoog vuur. Smeer elk plakje aubergine in met een beetje olijfolie. Je kan hier het beste een kwastje voor gebruiken. Grill de aubergines aan beide kanten totdat de aubergines gaar zijn en de plakjes voorzien zijn van grillstrepen. Haal de gegrilde aubergineplakken uit de pan en leg ze opzij.

De ricottacrème

Rasp een klein teentje knoflook en doe de knoflook in een kommetje. Roer vervolgens 125 gram ricotta en 100 gram yoghurt los met de knoflook. Rasp oude kaas én Parmezaanse kaas (van beide ongeveer 50 gram) boven de ricottacrème en roer alles goed door elkaar. Maak de ricotta op smaak met verse zwarte peper.

Vul de ovenschaal

Pak een ovenschaal. Wij gebruikten een ronde ovenschaal met een diameter van ongeveer 25 cm. Vul de ovenschaal met de helft van de linzen. Bedek de linzen vervolgens met de helft van de plakjes aubergine. Verdeel daarna de overige helft van de linzen over de aubergineplakjes. Top de linzen af met wederom een laagje gegrilde aubergine plakjes. Smeer de ricottacrème over de bovenste laag aubergines. Verdeel met een pannenlikker of achterkant van een lepel de ricottacrème gelijkmatig over de ovenschaal. Zet tenslotte de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 15 – 20 minuten. De ovenschotel is klaar zodra de ricottacrème is gesmolten en er een mooi bruin laagje ontstaat.

Bekijk hier nog veel meer Vega recepten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *