Gekarameliseerde gamba’s met sambal  

Gekarameliseerde gamba’s met sambal  

“Door Irene”

Zaterdag heb ik een kampeerfeestje van een oud teamgenoot, hoe leuk! En omdat we toch al alle kampeerspullen van zolder getrokken hebben, ga ik vandaag alvast met Rutger een nachtje in de Breeze One slapen. De Breeze One? Ja, dat is ons kleine koepeltentje. Z’n grotere broer heet Lugano Zes Plus. En verder hebben we planten Marcel en Karel en katten-knuffels Herman en Linda. Geen grap. Af en toen geven we namen aan spullen. Geen idee waarom eigenlijk. Geven jullie ook namen aan spullen? Of zijn wij gewoon raar?

Voor dit recept hebben we een minder spannende naam bedacht: Gekarameliseerde gamba’s met sambal. Want dat is het ook gewoon. Wel bijzonder lekker!

Ingrediënten

  • 8 Ongepelde gamba’s
  • 1 Teen knoflook
  • 1 Eetlepel bruine basterdsuiker
  • Halve eetlepel sambal (oelek)
  • Koriander (om te garneren)
Gamba’s schoonmaken

Verwijderen de kop van de garnaal. Pak de kop tussen je duim en wijsvinger en houd de het lijfje van de garnaal vast met je andere hand, ook met duim en wijsvinger. Trek vervolgens met je vingers de kop los door net aan de achterkant van de kop te knijpen. Daarna verwijder je het darmkanaal van de garnaal. Het darmkanaaltje loopt over de rug van de garnaal en kan zand of ander vuil bevatten. Je verwijdert het darmkanaal eenvoudig door een sneetje te maken in de rug van de garnaal met een scherp mesje. Trek met het puntje van een schilmesje en je duim het darmkanaal uit de garnaal. Bak de gamba’s met de staart en het lijfje er nog aan. Hierdoor blijven de gamba’s wat steviger.

Gamba’s bakken

Zet een wokpan op het vuur en verwarm de pan zonder olie. Laat de pan goed heet worden voordat je de garnalen bakt. De garnalen worden maar heel kort gebakken. Zet daarom alles klaar voordat je de garnalen in de wok doet.

Pers een teen knoflook en doe een scheut olijfolie in de hete wokpan. Doe de gamba’s, de knoflook, een halve eetlepel sambal en een eetlepel bruine basterdsuiker in de wokpan en schud alles om. Bak de gamba’s ongeveer 1 a 2 minuten op hoog vuur. Zorg dat de suiker niet verband want dan worden de gamba’s bitter. Schud daarom de gamba’s een paar keer om in de pan. De gamba’s zijn klaar zodra de garnalen kromtrekken en de suiker is gekarameliseerd.

Serveer de gamba’s

Leg de gamba’s op een schaaltje en strooi er fijngesneden koriander over. Serveer de gamba’s als voorgerecht of als tapashapje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *