Thaise salade met een pindadressing en kip ketjap

Thaise salade met een pindadressing en kip ketjap

“Door Rutger”

Pff, brakke takken hier! Irene had een kampeerfeestje en dronk een pak wijn leeg rond een kampvuur. En ik had een vrijgezelleneest in Zwolle. Even een ‘paar’ biertjes drinken terwijl de bruidegom rond rent in een bruidsjurk. En ja, daar zijn foto’s van. Onze lunch haalde we vandaag bij die ene keten met die gele M. En ja, nu voelen we ons nóg slechter. Vanavond klappen we er daarom wat vitaminen tegen aan met deze Thaise salade met een pindadressing en kip ketjap.

Ingrediënten voor 2 a 3 personen

De salade

 • 1/4 Rode kool
 • 1/4 Ijsbergsla  
 • 1/3 Komkommer
 • Wortelreepjes (peen julienne) 
 • 125 Gram taugé 
 • Verse koriander
 • Ongezouten pinda’s 
 • 1 Spaanse rode peper 
 • Halve limoen 

Kip ketjap 

 • 1 Kipfilet (ongeveer 150 gram)
 • 3 Eetlepels ketjap manis 
 • 1 Theelepel sambal 

Pindadressing 

 • 1 Eetlepel pindakaas 
 • Halve limoen 
 • 100 Ml kokosmelk
 • 1 Eetlepel sambal 
 • 1 Teen knoflook 
 • Verse gember (duimstuk) 
 • 1 Eetlepel bruine basterdsuiker 
 • 1 Eetlepel tamarindepasta 
 • 1 Theelepel sesamolie (optioneel)

Zo maak je de Thaise salade met een pindadressing en kip ketjap 

Pindadressing

Maak snel en eenvoudig de pindadressing door een blender of keukenmachine te gebruiken. Doe achtereenvolgens de volgende ingrediënten in de blender: 1 eetlepel pindakaas, het sap van een halve limoen, 100 ml kokosmelk, 1 eetlepel sambal, 1 geraspte teen knoflook, 1 geschild en geraspt stukje gember (ongeveer een duim), 1 eetlepel bruine basterdsuiker en een eetlepel tamarindepasta. Je kan eventueel een scheutje sesamolie toevoegen om de pindadressing een extra nootachtige smaak mee te geven. Maak alles fijn met de blender. De dressing moet ongeveer de consistentie (dikte) hebben van karnemelk. Indien de dressing te dik is, kan je meer kokosmelk toevoegen of eventueel een scheutje water.

Kip ketjap 

Snijd de kipfilet in kleine blokjes. Maak de kip op smaak met een klein beetje zout. Verhit daarna een koekenpan op hoog vuur en doe hier een beetje neutrale olie in zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie. Bak de kip op hoog vuur en schroei de kip aan alle kanten dicht. Draai het vuur lager en voeg 1 theelepel sambal en ongeveer 3 eetlepels ketjap Manis toe aan de kip. Bak dit kort mee zodat de kip bedekt is met sambal en ketjap. Haal daarna de kip uit de pan en serveer in een schaaltje. 

De salade 

Voor de salade snijd je alle groente in dunne reepjes. Wij gebruikten een mandoline hiervoor maar je kan ook een keukenmachine met een opzetstuk gebruiken, of natuurlijk een scherp mes. 

Begin met de rode kool. Snijd met een mes een kwart van de rode kool. Verwijder eventueel het buitenste blad indien het blad oud of droog is. Snijd de rode kool vervolgens in dunne slierten. 

Doe hetzelfde met de ijsbergsla. Was een komkommer en snijd 1/3 van de komkommer in dunne halve maantjes. Schrap de buitenkant van de wortel en snijd de wortel ook in dunne reepjes (op de mandoline). Je kan ook goed een zakje peen julienne kopen! 

Maak het bord op 

Pak een grote schaal en hussel de rode kool, ijsbergsla, komkommer en de wortelreepjes. Voeg de taugé rauw toe samen met verse koriander. Hussel met je handen de salade goed door elkaar. Serveer de salade met partjes limoen en plakjes gesneden rode peper. Strooi tenslotte hele pinda’s over de salade. Serveer de pindadressing en de kip ketjap apart zodat de groenten goed knapperig blijven. 

Bekijk hier al onze salades!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *