Kippendijen uit de oven met sinaasappel, honing en tijm 

Kippendijen uit de oven met sinaasappel, honing en tijm 

“Door Rutger”

Inmiddels is het dinsdag en zijn Irene en ik zo’n beetje hersteld van onze katers. Irene had er wel wat meer moeite mee dan ik. Zij is er achter gekomen dat katers tegenwoordig ook twee dagen kunnen duren. Tja, bijna 30 he? Als student speelde ze minstens 3 keer per week alle kroegen uit, tegenwoordig is het huilen op de bank na 3 glazen wijn. Dat gezegd hebbende: kippendijen uit de oven met sinaasappel, honing en tijm. Lekker met gebakken aardappeltjes en een simpele groene salade met een romige dressing. Een soort van AGV’tje 2.0

Ingrediënten voor 2 a 3 personen

  • Kippendijen (300 gram)
  • Baharat-kruiden (1 eetlepel)
  • 1 Sinaasappel
  • 3 Eetlepels honing
  • Verse tijm

En verder

  • 200 Gram aardappelen
  • 100 Gram slamelange met verschillende bladsla
  • 1 Eetlepel mayonaise
  • 1 Eetlepel honing
  • Scheutje azijn
De aardappels koken en bakken

Schil de aardappels met een schilmesje. Snijd de aardappels in vieren en zet de aardappels op het vuur met warm water en zout. Kook de aardappels gaar in ongeveer 10 minuten. De aardappels hoeven nog niet helemaal perfect gaar te zijn, want ze worden nog gebakken. Giet de aardappels af. Laat de aardappels een beetje afkoelen in het vergiet. Zet ondertussen een koekenpan op het vuur met een beetje boter. Snijd de aardappels in kleinere stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Maak de aardappels op smaak met (zee)zout. Bak de aardappels vervolgens op een laag vuurtje en schud de aardappels regelmatig om. Ga ondertussen verder met de kippendijen.

De kippendijen

Kruid de kippendijen in de verpakking met een grote eetlepel Baharat kruiden. Wij gebruikten de kruidenmix van Jonnie Boer maar je kan ook zelf een kruidenmix maken van kaneel, komijn, kruidnagel en paprikapoeder. Smeer de kippendijen aan beide kanten in met de kruidenmix en strooi een beetje zout over de kippendij.
Snijd een sinaasappel doormidden. Snijd één helft in 2 dikke plakken en snijd van deze plakken vervolgens kwartjes. Pak een ovenschaal en leg hierin een paar kwartjes sinaasappel. Leg op de plakjes sinaasappel een paar takjes tijm. Leg daarna de gekruide kippendijen op de sinaasappel en tijm en steek hier en daar nog een stukje sinaasappel ertussen. Zorg ervoor dat de tijm onder de kip ligt want anders verbrandt de tijm door de warmte van de oven.
Bak de kippendijen in een voorverwarmde oven van 180 voor ongeveer 12 tot 15 minuten.

De dressing

Terwijl de aardappels op een zacht vuurtje staan te bakken en de kip rustig in de oven staat, kan jij mooi de dressing maken. Doe in een kommetje een eetlepel mayonaise, een eetlepel honing en een flinke scheut azijn. Je kan eventueel ook de azijn vervangen door augurken of zilveruitjes vocht.
Breng de dressing op smaak met peper en zout en roer goed door. Zet de dressing nog even in de koelkast.

Maak de kippendijen af

Haal de kippendijen uit de oven na ongeveer 12 tot 15 minuten bakken. De kippendijen zijn nu bijna gaar. Schenk met een lepel over elke kippendij een lepel honing. Haal de blaadjes van een paar takjes tijm en strooi deze over de kippendijen. Zet de kippendijen met de honing nog even in de oven voor een paar minuten. De honing kan door de warmte een beetje karamelliseren.

Serveren

Haal de kip uit de oven. Serveer de kippendijen met een gebakken plakje sinaasappel en schep met een lepel een beetje vocht uit de ovenschaal over de kip. Serveer er de gebakken aardappels bij. Verdeel de slamelange over een mooie schaal. Serveer de dressing er apart bij.

Over kip met tijm gesproken… Check deze hele kip!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *