Roti rundvlees massala uit de slowcooker  

Roti rundvlees massala uit de slowcooker  

“Door Rutger”

ROTI MET RUTTIE – Ik kan dus de letter R niet uitspreken. Bij mij klinkt deze als ‘elw’ of ‘ewh’. Net niet lekker als je Rutger heet. Of als je roti wil maken en dat aan Irene probeert duidelijk te maken. “Hey lieverd, zullen we vanavond ‘whoti’ maken?” “Wat wil je maken?” “Whoti, je weet wel, lekker Sulinaams!”

Uiteindelijk kom je er wel, Maar helaas is deze tekst dramatisch voor Google, want wie zoekt er op Whoti, Sulinaams of wlundvlees? Daarom nog even duidelijk articulerend: Roti rundvlees massala uit de slowcooker. Wist je dat deze tekst maar liefst 31 keer de letter R bevat? Ben ik even blij dat ik blog, en niet vlog!

Ingrediënten voor 4 personen

 • Riblappen (500 á 600 gram)
 • 1 grote witte ui
 • 2 tenen knoflook
 • Tomatenpuree (70 gram)
 • Ketchup (2 eetlepels)
 • Surinaamse Massala (2 eetlepels)
 • Komijnpoeder (1 eetlepel)
 • 1 madam Jeanette peper (of 1 eetlepel sambal)
 • 1 blokje Maggi
 • 150 ml water
 • 200 gram aardappelen (iets kruimelig)

En verder:

 • 300 gram kousenband
 • 4 eieren
 • 1 a 2 eetlepels maïzena
 • Mango chutney
 • Roti platen
Vlees, ui en knoflook

Begin met de ui en knoflook. Snijd een ui doormidden, verwijder het schilletje en snipper de ui in kleine stukjes. Pel de tenen knoflook en rasp de tenen fijn. Doe de ui en knoflook in de slowcooker.
Snijd vervolgens de riblappen in blokjes van ongeveer 3 bij 3 cm. Doe de blokjes vlees bij de ui en knoflook.

De smaakmakers 

Voeg een grote eetlepel tomatenpuree toe aan het vlees. Doe ook 2 eetlepels ketchup bij het geheel. De ketchup bevat redelijk veel suiker waardoor het geheel zoetig wordt. Voeg ook 2 eetlepels Surinaamse massala en 1 eetlepel komijnpoeder toe. Verkruimel een blokje Maggi boven de slowcooker.

Snijd een madam Jeanette peper fijn en voeg toe aan het vlees. Bepaal zelf hoe pittig je het wil maken. Je kan daarom beginnen met een halve madam Jeanette. Mocht je het later toch pittiger willen hebben, kan je altijd nog een beetje sambal toevoegen. Giet vervolgens een glas water bij het vlees.

Zet de slowcooker aan

Roer alles goed door elkaar met een houten lepel. Zorg dat het vlees bedekt is met de specerijen en de tomatenpuree en ketchup. Zet de slowcooker aan op de hoge stand voor 4 uur.

De aardappels

Gebruik iets kruimelige aardappelen. Schil de aardappels met een schilmesje. Snijd de aardappels vervolgens in stukken van ongeveer 3 bij 3 cm. Doe de rauwe aardappels bij het rundvlees in de slowcooker. Roer de aardappels door het rundvlees.

Proef het rundvlees en de saus. Is de saus voldoende zout? Zo nee, dan kan je er nog een blokje Maggi bij doen. Is het pittig genoeg of kan het geheel nog een lepeltje sambal gebruiken? Indien het vlees droog kookt kan je ook extra water toevoegen. Voeg dan wel gekookt water toe. Zo koelt het geheel niet te veel af.

Laat de aardappels garen in de saus voor ongeveer 1,5 uur op de hoge stand.

De kousenband

Snijd de kontjes van de kousenband. Snijd de kousenband in reepjes van ongeveer 2 cm. Kan je geen verse kousenband vinden? Dan kan je ook prima kousenband uit de diepvries kopen. Je vindt kousenband in bij elke Aziatische supermarkt. Kook de kousenband in een pan met kokend water en zout. Indien je verse kousenband gebruikt kook je de kousenband in ongeveer 4 a 5 minuten gaar. Gebruik je kousenband uit de diepvries dan kan je het wat korter koken. Proef de kousenband voor het afgieten, de kousenband mag nog wel een beetje een bite hebben. Giet de kousenband af en spoel het snel af onder een koude kraan. Hierdoor blijft de groente mooi groen en gaart het niet verder. 

Kan je helemaal geen kousenband vinden? Dan kan je ook sperziebonen gebruiken!

De eieren

Gebruik een ei per persoon. Kook de eieren in een pan met kokend water tot deze hard gekookt zijn. Kook de eieren daarom voor 7 minuten. Giet de eieren daarna af en laat de eieren vervolgens schrikken onder een koude kraan. Pel de eieren zodra deze zijn afgekoeld. Leg de eieren opzij.

Maak het rundvlees massala af

Prik in de aardappels om te beoordelen of de aardappels goed gaar zijn geworden. Zo ja, dan kan de saus gebonden worden. Gebruik hiervoor een maïzenapapje. Doe een eetlepel maïzena in een kommetje en voeg een scheutje koud (!) water toe. Roer de maïzena goed door zodat er een papje ontstaat. Voeg het maïzenapapje toe aan het rundvlees en laat de saus nog even indikken.

Serveren maar!

Verwarm de rotivellen in de magnetron of bak ze kort in een koekenpan zonder olie.
Leg op een bord een rotivel (rotiplaat) en schep een lepel rundvlees massala met de aardappels. Doe ook een schep gekookte kousenband en een gekookt ei op de rotiplaat. Serveer het geheel met sambal en mangochutney. Eigenlijk eet je roti met je handen! Scheur met je handen stukjes van de rotiplaat en pak met de rotiplaat een beetje vlees, aardappel en kousenband.

Bekijk hier nog meer slowcooker recepten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *