Zuurvlees uit de slowcooker

Zuurvlees uit de slowcooker

“Door Irene”

Voor de #swiepswoepswap koppelde Mandyandmore ons deze keer aan onze Favo Fries: Coriens iten. Deze vrolijke boerin in spé kookt uit alle hoeken van de wereld. Van vegan rendang tot hele Griekse themaweken, en van Friesland tot Limburg. Corien tipte ons in maart al op haar recept voor Zuurvlees en sindsdien staat deze Limburgse klassieker op onze to-cook-list. 

En 10 punten voor Corien voor deze tip, want dit stoofvlees was top. Lekker beetje zoet, zuur, stroperig en matcht perfect met een patatje! We gooiden alle ingrediënten in de slowcooker en dronken ondertussen een paar biertjes bij de voetbal. Bij thuiskomst stond er een pan vol stoofvlees op ons te wachten. Prima weekend dus!

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

 • Riblappen (1000 gram)
 • 6 jeneverbessen
 • 4 blaadjes laurier (gedroogd)
 • 6 kruidnagels
 • Witte wijnazijn of appelazijn (200 ml)
 • Water (100 ml)
 • 5 rode uien
 • 4 eetlepels appelstroop
 • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
 • Kruidkoek (200 gram)
 • 1 blokje maggi
Het vlees

Snijd de riblappen in stukken van ongeveer 3 a 4 cm. Doe de stukjes vlees in de slowcooker zonder deze eerst aan te bakken.

De kruiden en specerijen

Voeg 6 jeneverbessen, 4 blaadjes laurier en 6 kruidnagels toe aan het vlees. Giet 200 ml azijn en 100 ml water bij het vlees. Voeg vervolgens 4 eetlepels appelstroop toe samen met een ruime eetlepel bruine basterdsuiker. Verkruimel daarna een blokje rundvleesbouillon of een Maggiblokje boven het vlees en voeg ook verse zwarte peper toe.

De uien 

Snijd de kontjes van de rode uien en verwijder de schil. Snijd de uien in dunne ringen. Wij gebruikten een mandoline om de uien te snijden. Maar je kan dit uiteraard ook met een keukenmachine of met een normaal mes doen. Voeg de gesneden rode uien toe aan het vlees.

De ontbijtkoek

Roer met een houtenlepel of een pannenlikker alle ingrediënten goed door elkaar. Breek de ontbijtkoek in stukken en voeg de koek toe aan het vlees. De ontbijtkoek geeft niet alleen een zoetige en kaneelachtige smaak, maar de koek bindt ook de saus.

Zet de slowcooker aan

Zet de slowcooker op de hoge stand en laat het zuurvlees garen in ongeveer 5 of 6 uur. Indien de saus te dun is, kan je de saus een beetje binden met een maïzenapapje. Doe hiervoor een eetlepel maïzena in een kommetje en voeg een scheutje koud (!) water toe. Roer de maïzena goed door zodat er een papje ontstaat en kook het papje even mee met het stoofvlees.
Serveer het stoofvlees met patatjes of aardappelpuree, en een simpele salade of rauwkost.

Wist je dat…. 

Azijn vaak wordt toegevoegd aan stoofvlees omdat dit het vlees extra mals maakt? Het zuur van azijn (maar ook wijn, bier of mosterd) breekt namelijk het bindweefsel van het vlees af waardoor het vlees nog zachter wordt! 

Als je toch al de slowcooker uit de kast gehaald hebt, kijk dan ook eens naar deze slowcooker recepten!

1 gedachte over “Zuurvlees uit de slowcooker”

 1. Tjonge ,wat was dit lekker!
  Ik had het vlees de avond tevoren gesneden en met alle ingrediënten vermengd in de koelkast gezet.
  De uien gesneden en in een plastic zak(met zipper!!) in de slowcooker gelegd.Evenals het bouillonblokje.
  Volgende ochtend na het opstaan eerst de uien onderin gelgd.
  Toen de bak met vlees plus saus en het verkruimelde bouillonblokje.
  Koek in stukken bovenop en gaan met die banaan(mijn eerste cooker recept!).
  Man, wat was dat lekker na zes uur low en daarna een uurtje hoog. Binden was absoluut niet nodig.
  Heel erg bedankt, dit komt zeker vaker op tafel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *