Hummus met gekarameliseerde rode uien

Hummus met gekarameliseerde rode uien

“Door Irene”

Joehoooi! Weekend voor de deur. Ik vertrek zo naar een kampeerboerderij voor een klaverjas-weekend. Niet dat ik verwacht dat ik veel kaarten zal leggen, want vaak is mijn spanningsboog halverwege het 1e boompje wel weggezakt. Het borrelen daarentegen, houd ik wel langer vol! Lekker zo’n weekend, beetje terug in de studententijd. In eerdere edities werd overgegooid met rauwe eieren en werd een fles Smirnoff ice aangetroffen in een uitgehold brood.

Rutger kwam net terug van de supermarkt met een kratje bier. Als de kat van huis is…

Ingrediënten

  • Kikkererwten (blik a 400 gram)
  • 1 eetlepel tahin 
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Het sap van een halve citroen
  • 1 teen knoflook
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 rode uien
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel tijm
  • 2 eetlepels balsamicoazijn 
De rode uien

Snijd de kontjes van de uien. Ontdoe de uien van de schil en snijd de uien doormidden. Snijd daarna de uien in dunne halve ringen. Doe de gesneden uien vervolgens in een koekenpan met een eetlepel olijfolie. Voeg een eetlepel bruine basterdsuiker toe en een eetlepel (vers of gedroogde) tijm. Bak de uien op een zacht vuurtje glazig in ongeveer een half uur. De uien mogen niet aanbakken maar moeten een beetje stoven. Voeg ondertussen een scheutje balsamicoazijn toe en laat de azijn verdampen. De uien zijn klaar als ze zacht en zoet zijn een de suiker en azijn goed hebben opgenomen.

Maak de hummus

Giet eerst het vocht van de kikkererwten af en spoel de erwten af onder de kraan. Doe de kikkererwten in een blender en voeg een teen knoflook toe. Voeg ook een eetlepel tahin, 3 eetlepels olijfolie, een eetlepel komijnpoeder en het sap van een halve citroen toe. Voeg vervolgens ook de gekarameliseerde uien toe aan de blender. Houd een klein deel van de uien apart om later de hummus mee te garneren. Maal alles fijn tot een gladde pasta. Voeg desgewenst een scheutje water en/of extra olijfolie toe om de hummus wat gladder te maken.

Serveer de hummus

Schep de hummus op een platte schaal en verspreid de hummus. Garneer de hummus daarna met de gekarameliseerde uien en druppel nog een beetje olijfolie over de hummus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *