Gnocchi in tomatensaus met ricotta en gorgonzola

Gnocchi in tomatensaus met ricotta en gorgonzola

“Door Irene”

Afgelopen weekend was ik op Klaverjasweekend. In het kort zag dat er uit als volgt: Een afgelegen kampeerboerderij, een hoop blikken knakworst, een vergelijkbaar aantal kratten bier en een karaokeset. Daarnaast kochten we bij de Hanos 3 doosjes hamburgers. Bij het bakken kwamen we er achter dat elke doos niet 8 maar 24 hamburgers telde en dat we de trotse eigenaar waren geworden van 72 hamburgers. Super! Rutger verloor met voetbal (4-3) en vond zijn troost in bier, diepvriespizza’s en gefrituurde kip. Het werd dus wel weer tijd om zelf te koken. Bam, bam, bam: Gnocchi in tomatensaus met ricotta en gorgonzola.

Ingrediënten

 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 grote wortel
 • 1 courgette
 • Eetlepel Italiaanse kruiden (gedroogd)
 • 500 ml passata
 • 3 rijpe tomaten
 • Een glas wijn of een beetje azijn 

En verder:

 • Gnocchi (400 gram)
 • 125 gram ricotta
 • 50 gram pittige gorgonzola
 • Verse basilicum 
Snijd de groenten

Snijd de kontjes van een ui en snipper de ui in kleine stukjes. Pers vervolgens een teen knoflook. Doe de ui en knoflook in een pan met een beetje olijfolie en zet het vuur zachtjes aan. Fruit de ui en knoflook terwijl je de overige groenten snijdt. Was een wortel en twee stengels bleekselderij. Snijd beide in kleine stukjes en voeg de blokjes wortel en bleekselderij toe aan de ui en knoflook. Snijd daarna ook de courgette in kleine stukjes en voeg ook toe aan de pan.

De kruiden en tomaten

Bak de groenten voor ongeveer 10 minuten op een klein vuurtje. Voeg een eetlepel Italiaanse kruiden toe en bak de kruiden even mee. Kruid de groenten met verse zwarte peper en een klein beetje zout. Blus de groenten af met een glas wijn of een scheutje azijn.  Laat de wijn of azijn even inkoken. Snijd de tomaten in blokjes en voeg het toe aan de pan. Schenk de passata op de groenten en laat alles pruttelen tot de groenten gaar zijn. Pureer daarna de saus met behulp van een staafmixer. Schep de tomatensaus vervolgens in een grote ovenschaal. Verwarm de oven alvast voor op 190 graden.

Kook de gnocchi

Zet een grote pan water op het vuur en breng het water aan de kook. Breng het water op smaak met een beetje zout. Kook de gnocchi voor slechts 1 minuut. Haal de gnocchi met een schuimspaan uit het water en verdeel de gnocchi over de ovenschaal. Leg de gnocchi in de tomatensaus.

De ricotta en gorgonzola

Roer de ricotta los met een lepel. Leg kleine hoopjes ricotta op de gnocchi in de tomatensaus. Verdeel ook kleine beetje gorgonzola over de ovenschaal.

Bak de gnocchi

Zet de ovenschaal in de oven. Bak de gnocchi op 190 graden voor ongeveer 5 a 8 minuten totdat de gorgonzola is gesmolten. 

Serveer de gnocchi

Haal de ovenschaal uit de oven en garneer de gnocchi met verse blaadjes basilicum. Serveer er een grote groene salade bij. Grote eters? Serveer er dan een stukje foccacia of ciabatta bij met een lekkere olijfolie of een beetje gezouten roomboter. 

Wil je de gnocchi helemaal zelf maken? Kijk dan hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *