Croque-monsieur met blauwe kaas

Croque-monsieur met blauwe kaas

“Door Rutger”

Afgelopen vakantie in Frankrijk at ik voor het eerst een croque-monsieur. Dat is een soort uit de kluiten gewassen tosti met bechamelsaus. Toen ik hardop afvroeg of dit enigszins gezond was moest Irene hard lachen. “Alleen een pizza met een croque-monsieur bevat meer calorieën dan een croque-monsieur”. En omdat je dan toch al slecht bezig bent gooiden wij er nog wat extra gorgonzola door. De croque-monsieur met blauwe kaas!

Ingrediënten voor de bechamelsaus 

 • Roomboter (40 gram)
 • 2 eetlepels bloem
 • 200 ml melk
 • Nootmuskaat
 • 1 theelepel mosterd
 • Peper en zout
 • Scheutje azijn 

En verder

 • Geraspte kaas (bv. Gruyere)
 • Dik gesneden boterhammen
 • Plakken achterham
 • Pittige gorgonzola (of andere blauwe kaas) 
Maak de bechamelsaus

Zet een steelpannetje op een klein vuurtje. Doe hierin een grote klont boter (ongeveer 40 gram) en smelt de boter. Laat de boter niet bruin worden! Doe 2 (kleine) eetlepels bloem bij de boter. Bak de boter en bloem zachtjes zodat de bloem kan garen. Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk door terwijl je roert met een garde. Roer de melk goed door zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg een een beetje mosterd en (verse) nootmuskaat toe. Verkruimel vervolgens een beetje blauwe kaas door de bechamel en laat de kaas smelten. Maak de bechamel tenslotte op smaak met peper (en eventueel een beetje zout) en een klein scheutje azijn.

Beleg de boterhammen

Pak een heel brood. Snijd met een broodmes dikke plakken van ongeveer 2 a 3 cm af. Leg de boterhammen op een bakpapiertje op een bakplaat. Smeer alle boterhammen in met een laagje bechamelsaus. Leg vervolgens op de helft van de ingesmeerde boterhammen een plak ham. Leg op de ham vervolgens een beetje geraspte kaas. Vervolgens leg je een boterham met de bechamel kant bovenop de ham en kaas. Smeer daarna ook nog een laagje bechamel op de bovenkant van de tosti. Verdeel een beetje geraspte kaas over de laag bechamel. Tenslotte verkruimel je een beetje blauwe kaas over de bovenkant.

Bak de croque monsieur in de oven

Zet de bakplaat met de croque-monsieurs in een voorverwarmde oven van 220 graden. Bak de croque-monsieurs voor 2 a 3 minuten totdat de kaas is gesmolten.

Serveer de croque monsieurs

Haal de bakplaat uit de oven. Leg de croque-monsieurs op een bord. In Franse bistro’s wordt er vaak een simpele groene salade met een olie-azijnvinaigrette bij geserveerd. Voor de liefhebber een beetje ketchup! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *