Courgettini met doperwtensaus en kabeljauw in een Parmezaanse kaas korst

Courgetti met doperwtensaus en kabeljauw in een Parmezaanse kaas korst

“Door Rutger”

Toen ik Irene leerde kennen, voetbalde zij nog bij The Knickerbockers (TKB). Een studenten voetbalvereniging die niet bekend staat om het voetbal maar om de feestjes en het goedkope bier. Irene was dan ook vaker aan de bar te vinden dan op het veld. 

 Vandaag voetbal ik zelf tegen de studenten bij “TKBello”. Vanwege corona helaas geen lamme praktijken of “meters bier voor een tientje” (wat studententaal is voor 15 bier voor 10 euro). Maar morgen ben ik Rutte vast erg dankbaar als ik zonder kater wakker word! 

Daarom geen katermaaltijd maar een gezond maaltje. Courgetti met doperwtensaus en kabeljauw in een Parmezaanse kaas korst. Nu gaan we die studenten even oprollen. Moi!

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de kabeljauw 

 • Kabeljauwfilets (2 x 200 gram)  
 • Parmezaanse kaas (30 gram)  
 • Beschuit (1 stuk)  
 • Knoflook (halve teen) 
 • Olijfolie (1 eetlepel)  

Voor de dopertwensaus  

 • Doperwten (250 gram, diepvries) 
 • Knoflook (halve teen) 
 • Parmezaanse kaas (30 gram)  
 • Ricotta (50 gram)  
 • Citroensap  

 En verder  

 • Courgette (2 stuks)  
 • Cherrytomaatjes aan een takje  
 • Parmezaanse kaas om mee te garneren  
De Parmezaanse kaas korst  

Begin met het maken van de Parmezaanse kaas korst. Pak een kommetje en rasp hierin ongeveer 30 gram Parmezaanse kaas. Verkruimel een beschuit tot kruimels en voeg het beschuitkruim toe aan de Parmezaanse kaas. Je kan het beschuit ook vervangen door twee eetlepels paneermeel. Rasp vervolgens een half teentje knoflook door het geheel en maak het op smaak met peper en zout. Voeg een halve eetlepel olijfolie toe. Hierdoor blijft de korst beter kleven.   

De kabeljauw en cherrytomaatjes 

Dep daarna de kabeljauwfilets droog met keukenpapier. Bekleed een bakplaat met keukenpapier en leg de twee filets op het bakpapier. Verdeel met een lepel de Parmezaanse kaaskruimels over de filets en druk het stevig aan. Leg twee takjes cherrytomaatjes naast de vis op de bakplaat. Bak de kabeljauw en de cherrytomaatjes in een voorverwarmde oven van 190 graden voor 12 tot 15 minuten.  

De doperwtensaus  

Kook de doperwten voor 2 minuten. Spoel de doperwtjes af onder een koude kraan. Doe de doperwtjes in een beker van de staafmixer. Rasp een beetje Parmezaanse kaas en voeg dit toe aan de doperwten. Schep een goede eetlepel ricotta erbij (ongeveer 50 gram) en rasp de andere helft van de teen knoflook. Pureer de doperwten met een staafmixer. Maak de doperwtensaus op smaak met peper, zout en citroensap. 

De courgette  

Snijd met een spiraalsnijder de courgettes in lange slierten. Bak de courgetteslierten in een hete wokpan met een klein beetje olijfolie. Bak op hoog vuur de courgette een beetje aan en schud de pan af en toe om. Breng de courgette op smaak met een beetje peper en zout.  

Maak de borden op  

Pak niet al te grote borden. Schep met een lepel twee of drie flinke eetlepels doperwtensaus in het midden van het bord. Smeer met de achterkant van de lepel de doperwtensaus een beetje uit zodat je als ware een spiegeltje van doperwtensaus krijgt.  

Pak vervolgens met een pastatang (of grote vork) de courgetti. Maak een draaiende beweging zodat je de courgetti opgerold in de saus kan leggen. Schep daarna met een spatel de kabeljauwfilets op het bord. Leg de gepofte cherrytomaatjes erbij. Sluit af met een paar Parmezaanse kaasschaafsel. Gebruik hiervoor een dunschiller of kaasschaaf. Serveer de courgetti met doperwtensaus en kabeljauw in een Parmezaanse kaas korst met een glaasje witte wijn.  

Probeer ook zeker eens deze Wortel en courgette spaghetti met avocadosaus en garnalen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *