Taco’s met kip carnitas uit de slowcooker

Taco’s met Mexicaanse pulled chicken uit de slowcooker.

“Door Rutger”

Gister had ik een fotografieopdracht en was ik wat later thuis. Ik kwam binnen, rook lekker eten en dacht “wat fijn, ik kan zo aanschuiven!”. Nou mooi niet dus. Want “Irene uitgebreid koken” staat gelijk aan “Rutger uitgebreid fotograferen”. En dus kon ik mijn studiolampen uitpakken, mijn camera gereed maken en kon ik meteen weer aan de bak. En ondertussen schreeuwt Irene dan veel te vrolijk “TI – TA – TACO!” Zucht. Honger…

Ingrediënten voor ongeveer 12 taco’s

Voor de kip carnitas

 • 500 gram kippendijen  
 • 200 ml verse sinaasappelsap  
 • 1 limoen  
 • 2 tenen knoflook  
 • 1 ui  
 • Komijnpoeder (halve eetlepel)  
 • Chilipoeder (theelepel)  
 • Honing (eetlepel)  
 • 12 kleine taco’s (bv. La Morena) 
 • 1 rijpe avocado
 • Hot sauce (optioneel) 

 Voor de pico de gallo  

 • 3 rijpe tomaten  
 • 1 rode ui  
 • Verse koriander  
 • 1 limoen  

 Voor de ingemaakte rode uien  

 • Azijn (100 ml) 
 • Water (100 ml) 
 • Suiker (2 eetlepels) 
 • Jeneverbessen (stuk of 5) 
 • Komijnzaad (halve eetlepel) 
Maak de kip carnitas  

Leg de kippendijen in de slowcooker. Voeg hier 200 ml vers sinaasappelsap aan toe samen met het sap van één limoen. Doe er daarna een geperste teen knoflook en een gesnipperde ui bij. Voeg dan de kruiden toe: een halve eetlepel komijnpoeder, een of twee theelepels chilipoeder (afhankelijk of je van pittig houdt of niet) en peper en zout. Schep tenslotte een lepel honing bij de kip. Roer met een lepel de kruiden goed door het sinaasappel-limoensap. Zet de slowcooker aan op de lage stand voor ongeveer 3,5 uur.
 

De ingemaakte rode uien

Maak ondertussen de rode uien. Snijd de kontjes van de rode ui en verwijder de schil. Snijd de rode ui doormidden en snijd vervolgens de ui in dunne halve ringen. Doe de halve ringen in een weckpotje of bakje. Zet daarna een steelpannetje op het vuur. Doe de azijn en het water in de pan en voeg twee eetlepels suiker toe. Breng het geheel aan de kook en laat de suiker oplossen. Zet het vuur direct uit zodra de suiker is opgelost. Giet het azijn-watermengsel op de rode uien en voeg smaakmakers toe zoals jeneverbessen en komijnzaadjes. Laat de uien afkoelen buiten de koelkast. 
*Je kan de rode uien goed bewaren in de koelkast. Bewaar de rode uien in het azijn-watermengsel voor ongeveer één week in een afgesloten pot.  

De pico de gallo

Snijd de tomaten doormidden en verwijder daarna de zaadlijsten. Snijd de tomaten vervolgens in kleine blokjes. Snipper een rode ui fijn en doe de uisnippers samen met de tomaten in een kommetje. Pers een halve limoen uit en voeg het limoensap toe. Snijd verse koriander fijn en voeg ook toe aan de pico de gallo. Roer het geheel door elkaar met een vork en breng op smaak met peper en zout.

Maak de kip carnitas af  

Haal de kippendijen uit de slowcooker. Leg het kippenvlees op een bord en trek het vlees met twee vorken uit elkaar. Bedek een bakplaat met keukenpapier en verspreid het vlees over de bakplaat. Verwarm de oven voor op 220 graden.  

Kook de saus in  

Schenk het vocht uit de slowcooker over in een kleine steelpan. Laat het vocht zachtjes inkoken op een klein vuurtje totdat ongeveer de helft van het vocht is verdampt. Er blijft een saus over, net wat dikke dan verse slagroom. Schenk een paar lepels van de saus over het kippenvlees en hussel het kippenvlees kort.  

Bak de kip carnitas in de oven  

Zet het kippenvlees hoog in de oven en bak de kip in ongeveer 5 minuten, of totdat er een krokant korstje ontstaat. Bak de kip vooral niet te lang, anders wordt het droog.  

Verwarm de tortilla’s  

Zet een koekenpan op het vuur zonder olie of boter. Laat de pan goed heet worden. Bak de tortilla’s aan beide kanten kort.  

Serveer de taco’s  

Snijd de avocado ten slotte door midden, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in de schil in blokjes. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Doe de avocado blokjes in een kommetje. Serveer de tortilla’s met de kip carnitas, de pico de gallo, de ingemaakte rode uien en de avocadoblokjes. Vergeet de hot sauce niet!  

Pulled chicken? Dat kan ook donders lekker op een broodje: Kijk maar hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *