Gamba’s met gerookte zalm in een roomsaus van knoflook en witte wijn

Gamba’s met gerookte zalm in een roomsaus met knoflook en witte wijn

“Door Irene”

Voor iedereen die vandaag een rotdag heeft, bedenk even dat je ook de keeper van VVV Venlo had kunnen zijn. Dan had je gister met 13-0 verloren van Ajax. Rutger heeft genoten van de wedstrijd en vond het de moeite waard om dit met jullie te delen. Het heeft dan wel niks te maken met eten, maar hé, kan je morgen wel meepraten met je collega’s tijdens de zoom-meeting! Dan wel iets over eten. Gamba’s met gerookte zalm in een roomsaus met knoflook en witte wijn. The best.

Ingrediënten voor 2 personen

 • Knoflook (2 tenen)  
 • Witte ui (1 grote)  
 • Chilivlokken (halve theelepel) 
 • Gepelde gamba’s (180 gram) 
 • Witte wijn (150 ml)  
 • Slagroom (150 ml)  
 • Parmezaanse kaas (30 gram) 
 • Visbouillon (1/4 blokje)  
 • Maïzena (1 eetlepel) 
 • Verse spinazie (100 gram)  
 • Zongedroogde tomaatjes (6)  
 • Cherrytomaatjes  
 • Gerookte zalm (100 gram)  
 • Verse peterselie  
Bak de gamba’s

Begin met het snipperen van een witte ui. Pers daarna twee tenen knoflook. Fruit de ui en knoflook in een koekenpan met een goede antiaanbaklaag. Fruit de ui en knoflook glazig op een zacht vuurtje met een beetje olijfolie. Voeg de chilivlokken toe en bak deze kort mee. Zet het vuur wat hoger en laat de pan heet worden. Voeg de gamba’s toe en schud deze goed om. Bak de gamba’s aan beide kanten heel kort. Haal de gamba’s na 1 a 2 minuten meteen weer uit de pan om te voorkomen dat ze doorgaren en taai worden. Leg de gamba’s apart.  

Maak de saus  

Giet een glas witte wijn in de koekenpan bij de ui, knoflook en chilivlokken. Laat de wijn verdampen en voeg dan ook de slagroom toe. Zet het vuur zachter en roer de saus door. Rasp ongeveer 30 gram Parmezaanse kaas door de saus. Hierdoor wordt de saus wat zouter en dikker. Indien je de saus nog niet zout genoeg vindt, kan je een klein stukje van een visbouillonblokje verkruimelen boven de saus. Breng de saus verder op smaak met veel zwarte peper. Je kan de saus laten indikken met een maïzenapapje. Doe dan een eetlepel maïzena in een kommetje en doe er een scheutje koud water bij. Roer de maïzena los en voeg het maïzenapapje toe aan de saus. De saus dikt in wanneer de maïzena wordt mee verhit.  

De spinazie en tomaatjes  

Doe de (gewassen) verse spinazie bij de saus. Snijd ondertussen ongeveer zes zongedroogde tomaatjes in reepjes. Snijd vervolgens de cherrytomaatjes doormidden. Roer de spinazie, zongedroogde tomaatjes en de zongedroogde tomaatjes door de saus heen en laat de spinazie slinken in ongeveer een minuut.  

De gamba’s en zalm  

Roer als laatste de gamba’s door de saus en laat de gamba’s even warm worden in de saus. Snijd de gerookte zalm in dunne reepjes en roer de helft van de reepjes ook door de saus.  

Serveer de gamba’s 

De gamba’s met gerookte zalm in een roomsaus van knoflook en witte wijn is klaar! Serveer de gamba’s in de saus en in de pan. Garneer de saus met de overgebleven gerookte zalmreepjes en fijngesneden peterselie. Rutger vindt deze pasta het lekkerst met gekookte pasta zoals fusilli. Ik (Irene) eet deze saus liever zonder pasta, maar met een groot stuk donker brood erbij. Lekker dippen in de saus!  

Te veel gamba’s gekocht? Maak dan ook deze lekkere kokosgamba’s met mango-chilidip eens!

 

1 gedachte over “Gamba’s met gerookte zalm in een roomsaus met knoflook en witte wijn”

 1. Pingback: Penne met garnalen en roomsaus | Esther's Keuken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *