“Door Rutger”
Wanneer Irene en ik onze oude recepten door scrollen komen we soms foto’s tegen waarvan we tegen elkaar zeggen: “Hebben we dit serieus geplaatst? ZIET ER NIET UIT!” Dat hadden we ook bij de vlamtosti (tosti met pittig gehakt). Scroll naar beneden voor de oude foto. Nodig toe aan vernieuwing, toch? En meteen een goed excuus om op deze druilerige dinsdag te lunchen met een vét lekker broodje. Niet op van dat kleffe casinobrood, maar op een klein Turks broodje.
Ingrediënten voor 2 tosti’s
- 2 kleine Turkse broodjes
- Rundergehakt (200 gram)
- Knoflook (1 teen)
- Witte ui (0,5)
- Smoked sriracha (2 of 3 eetlepels)
- Pittig gerookt paprikapoeder (mespunt)
- Ketchup (1 eetlepel)
- Kaas 30+ (4 plakken)
Voor de chilimayo
- Chilisaus (2 eetlepels)
- Mayonaise (1 eetlepel)
- Griekse yoghurt (2 eetlepels)
Bak de Turkse broodjes half af
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bak de broodjes drie minuten in de oven op 220 graden zodat de broodjes niet meer heel kruimelig zijn. Haal na drie minuten de broodjes uit de oven. De broodjes zijn nog niet klaar, maar ze gaan straks nog even terug in de oven.
Het gehakt
Bak het gehakt rul in een koekenpan. Snipper een halve witte ui fijn en rasp een teen knoflook. Voeg de gesnipperde ui en de knoflook toe aan het gehakt en fruit mee. Voeg daarna de smaakmakers toe. Doe de (smoked) sriracha, de ketchup en het pittig gerookt paprikapoeder bij het gehakt. Bak de ketchup en de sriracha kort mee. Maak het gehakt op smaak met verse zwarte peper en zout. Doe het gehakt in een vergiet en laat het overtollige vocht afgieten. Zo voorkom je dat de broodjes straks nat worden.
Beleg de broodjes
Snijd de half afgebakken Turkse broodjes doormidden met een broodmes. Beleg de onderkant van het broodje met een plak kaas. Verdeel het pittige gehakt over de broodjes. Leg vervolgens nog een plak kaas boven op het pittig gehakt en sluit af met de bovenkant van het broodje.
Doe de vlamtosti in de oven
Doe de tosti met het pittig gehakt nog even in de oven zodat het brood verder kan bakken en de kaas kan smelten. Je kan eventueel de tosti ook tussen een panini-ijzer doen. Dan wordt de vlamtosti ook een beetje platter.
Maak de chilimayo
Doe de chilisaus, de mayonaise en de Griekse yoghurt in een kommetje. Roer alles goed door elkaar.
Serveer de vlamtosti
Haal de vlamtosti uit de oven/panini-ijzer en snijd met een kartelmes de tosti doormidden.
Serveer de tosti met pittig gehakt met de chilimayo.