Groene Mac ’n cheese

Groene Mac ’n cheese

“Door Rutger”

Groene Mac ’n cheese. Daar kun je een boek over schrijven, maar we houden het kort. Mand.

Ingrediënten voor 4 personen

 • Macaroni (+/- 300 gram)
 • Broccoli (1 stronk)
 • Hamblokjes (250 gram)
 • Mozzarella (halve bol)
 • Parmezaanse kaas (40 gram)
 • Paneermeel (1 eetlepel) 

 Voor de saus  

 • Bloem (1 eetlepel) 
 • Boter (40 gram)  
 • Melk (200 ml)  
 • Spinazie (Diepvries – 250 gram)  
 • Geraspte kaas (200 gram)  
 • Mozzarella (halve bol)  
De macaroni  

Kook de macaroni in een pan met kokend water en een beetje zout. Kook de macaroni een minuut korter dan staat aangegeven op de verpakking. Giet de macaroni af als de pasta gaar is. Spoel de macaroni af onder een kraan zodat de pasta niet aan elkaar plakt.  

De broccoli  

Snijd de broccoli met een schilmesje in kleine roosjes. Je kan eventueel ook de steel in stukjes snijden. Zet een pan water op het vuur met een beetje zout, en breng het water aan de kook. Doe de broccoliroosjes in de pan met water en kook de broccoli in 3 minuten half gaar.
Kook de broccoli niet helemaal gaar want de broccoli gaart straks ook nog in de oven. Giet de broccoli af.  

De kaassaus  

Voordat je begint met de kaassaus: verwarm de oven voor op 190 graden.  

Zet dan een steelpannetje op het vuur. Smelt hierin ongeveer 40 gram boter en voeg een goede eetlepel bloem toe. Roer de bloem door de boter en laat de bloem even garen op een laag vuurtje. Pas op dat de bloem niet verbrand. Na ongeveer 1 a 2 minuten is de bloem gaar. Voeg beetje bij beetje de melk toe aan de roux (boter + bloem) en roer goed met een garde. Laat de melk op temperatuur komen en wacht tot de saus is ingedikt.  Voeg vervolgens de diepvriesspinazie toe aan de saus en verwarm de spinazie mee.

Pureer daarna de spinazie met een staafmixer in de pan zodat de saus groen kleurt. Voeg vervolgens de kaas toe. Voeg de geraspte kaas toe aan de pan samen met een halve bol mozzarella. Laat de kazen smelten in de saus. Bepaal of je de dikte van de saus goed vind. Is de saus te dun? Voeg dan meer melk toe. Is de saus te dun? Voeg dan meer kaas toe óf bindt de saus met een klein beetje maïzena. Proef tenslotte de saus. Maak de smaak op smaak met verse zwarte peper en een beetje zout. Eventueel kan je een beetje worcestersaus en/of een klein scheutje azijn toevoegen voor een beetje meer pit.  

Vul de ovenschaal

Doe de macaroni bij de kaassaus en roer de pasta door de saus. Voeg daarna de broccoliroosjes en de hamblokjes toe bij de macaroni en schep het geheel om. Doe de macaroni met de kaassaus, broccoli en hamblokjes in een ovenschaal. Verdeel de pasta gelijkmatig over de ovenschaal. Snijd de overgebleven mozzarella in stukjes en verspreid de mozzarella over de pasta. Strooi een heel dun laagje paneermeel over de pasta. Dit zorgt straks voor een knapperig korstje. Rasp als laatste de Parmezaanse kaas over de pasta. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven voor ogneveer 15 minuten op 190 graden. De pasta is klaar als de kaas is gesmolten er een goudbruin korstje ontstaat.  

Serveer de groene mac’ n cheese met een eenvoudige groene salade. 

Bekijk ook deze variant van de mac’ n cheese!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *