Thaise kipsaté met Thaise pindasaus

Thaise kipsaté met Thaise pindasaus

“Door Irene”

Wat het grootste voordeel is van onze foodblog? Dat onze vrienden zich enorm uitsloven in de keuken als we op bezoek komen. Wat hebben we fantastisch gegeten dit weekend! Vrijdag aten we paddenstoelenrisotto bij vrienden in Groningen. Rond vieren zwalkten we lichtelijk aangeschoten naar huis. Zaterdag waren we brak. Erg brak. Maar toen we in Amsterdam bij andere vrienden aankwamen en een plaattaart met zoete aardappel en rode biet op tafel werd gezet, hadden we ineens nergens meer last van. Super lekker!  

En omdat we al toch al het hele weekend kook-vrij hadden, hebben we vandaag ook maar Grieks besteld. Voor een weeshuis, welteverstaan. Ooit, toen we nog zelf kookten, maakte we deze Thaise kipsaté met Thaise pindasaus. Die pindasaus is echt een aanrader. Met citroengras, heel veel pinda’s en tamarinde. Je wil nooit meer andere pindasaus. Wedden?

Ingrediënten voor 4 of 5 voorgerechten

Marinade voor de kip 

 • Kippendijen (400 gram)
 • 1 teen knoflook  
 • 1 sjalotje  
 • Scheutje kokosmelk  
 • 1 stengel citroengras  
 • 1 eetlepel kurkuma  
 • Verse gember (halve duim)  
 • 1 eetlepel korianderpoeder 
 • 1 theelepel chilipoeder 

 Voor de pindasaus  

 • Kokosolie (2 eetlepels)  
 • 80 gram ongezouten pinda’s  
 • 1 stengel citroengras  
 • 1 sjalotje  
 • 2 gedroogde pepers (of een halve theelepel chilivlokken) 
 • 1 stukje gember (halve duim)  
 • 3 eetlepels ketjap  
 • 1,5 eetlepel tamarindepasta 
 • 1 eetlepel palmsuiker (of bruine suiker)
 • Citroensap  
 • Sambal (optioneel) 
 • 120 ml water  
De marinade  

Begin met de marinade voor de kip. Schil een stuk gember en snijd de gember in plakken. Snipper een sjalotje en pers een teen knoflook. Snijd daarna het kontje van de citroengras. Verwijder ook het buitenste blad en gooi dit weg. Snijd vervolgens de rest van de stengel in grove stukken.
Doe de gember, ui, sjalot en citroengras in een keukenmachine. Voeg een eetlepel kurkuma, een eetlepel korianderpoeder en een theelepel chilipoeder erbij. Voeg een klein scheutje kokosmelk toe en maal alles fijn.  

De kippendijen

Snijd de kippendijen in blokjes. Doe de blokjes samen met de marinade in een kom en roer de kip goed door. Dek de kip in de marinade af. Zet de kip in de marinade in de koelkast. Laat de kip minstens drie uren trekken. Maar je kan de kip ook al een dag eerder in de marinade zetten.  

De pindasaus

Currypasta  

Maak een eenvoudige currypasta. Begin met het schillen van de gember. Snijd daarna de gember in plakjes en doe de plakjes in een keukenmachine. Snijd daarna het kontje van de citroengras. Verwijder ook het buitenste blad en gooi dit weg. Snijd vervolgens de rest van de stengel in grove stukken en voeg dit bij de gember. Voeg tenslotte ook een sjalotje toe en voeg ook de gedroogde pepers (of chilivlokken) er aan toe. Maal alles fijn tot een pasta. Schep de currypasta met een pannenlikker uit de keukenmachine en schep het in een steelpannetje. Voeg twee eetlepels kokosolie toe en zet het vuur onder het steelpannetje aan. Bak de currypasta aan in de kokosolie.  

De pinda’s

Maak de keukenmachine schoon en doe vervolgens 80 gram ongezouten pinda’s in de keukenmachine. Maal de pinda’s fijn. Voeg de gemalen pinda’s toe aan de currypasta. Voeg vervolgens 120 ml water toe en roer het goed door. 

Maak de pindasaus op smaak

Voeg nu alle smaakmakers toe. Doe drie eetlepels ketjap manis, 1,5 eetlepel tamarindepasta en een eetlepel palmsuiker (of bruine basterdsuiker) bij de pindasaus. Proef of de pindasaus op smaak is en voeg desgewenst een beetje citroensap en sambal toe. Zet het vuur uit en laat de saus even staan. Het vet van de kokosolie en de pinda’s komt nu bovendrijven. Wees gerust, de saus in niet geschift, dit hoort zo. Wanneer je de saus doorroert is het weer zo verdwenen.  

Bak de kipsaté

Rijg de gemarineerde kippendijen aan spiesen. Bak de kipsatés in een koekenpan met een beetje kokosolie. Bak de kipsatés rondom gaar. De kipsatés blijven vrij zacht door de marinade.  

Serveer de Thaise kipsatés 

De Thaise kipsatés serveer je op een spies als voorgerecht. Serveer er de thaise pindasaus bij. In Thaise restaurants worden de Thaise kipsatés en de Thaise pindasaus vaak geserveerd met stukjes komkommer. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *