Pizza met Turkse knoflookworst

Pizza met Turkse knoflookworst

“Door Irene”

Mijn lunchpauzes bestaan tegenwoordig uit het kneden van pizzadeeg. Want het grote voordeel van al dat thuiswerken, is dat je eindelijk tijd hebt om je deeg fatsoenlijk te laten rijzen. Dus we gaan jullie de komende tijd overspoelen met pizzarecepten. (“PIZZA INVASIE INCOMING!”, schreeuwt Rutger vanuit de andere kamer. Dat dus…) We beginnen met een pizza met Turkse knoflookworst (sucuk). Want dat is zo lekker Italiaans!

Ingrediënten voor 2 pizza’s

 • Bloem, bij voorkeur type 00 (250 gram)   
 • Gist (gedroogd, 4 gram)  
 • Zout (5 gram) 
 • Lauwwarm water (140 ml)  
 • Olijfolie (1 eetlepel) 

Voor de tomatensaus

 • Sjalotje (1)  
 • Knoflook (1 teen) 
 • Italiaanse kruiden (1 eetlepel) 
 • Passata (300 ml)
 • Peper en zout  

Voor de topping  

 • Parmezaanse kaas  
 • Rode ui (0,5)
 • Witte ui (0,5) 
 • Cherrytomaatjes (10 stuks) 
 • Mozzarella (1 bol, bijvoorbeeld buffelmozzarella 
 • Sucuk, Turkse worst (12 plakjes) 
Pizzadeeg maken

Meet 140 ml lauwwarm water af in een maatbeker. Giet er 4 gram gist bij en roer met een lepel het water en gist door elkaar. Laat het water even staan en laat de gist enkele minuten reageren op het water.  

Doe ondertussen 250 gram bloem een mengkom. Voeg 5 gram zout toe aan de bloem en schep het zout door de bloem met een lepel. Voeg vervolgens 1 eetlepel olijfolie toe aan het bloem. Giet daarna het lauwwarme water met gist erbij. Kneed het deeg met een deeghark of met je handen goed door elkaar voor enkele minuten. Het deeg moet elastisch zijn, maar niet meer plakken aan je handen.  

Laat het deeg rijzen

Na het kneden verdeel je het deeg in gelijke delen. Deze hoeveelheid is goed voor twee pizza’s. Maar je kan natuurlijk ook kleinere pizza’s maken. Gebruik eventueel een weegschaaltje om het deeg nauwkeurig af te meten. Maak vervolgens met je handen gladde bollen van het deeg. Leg de deegbollen op een bakpapier of bebloemde bakplaat. Laat de deegbollen rijzen voor ongeveer 2 uur. Dek de bollen af met een schone (en droge) theedoek om te voorkomen dat de deegbollen uitdrogen.  

Pizza rollen  

Door het rijzen is zijn de bollen deeg ongeveer verdubbeld in volume. Pak een bol deeg en kneed dit nog kort door met je handen. Strooi een beetje bloem op een (schoon) aanrecht en druk met de palmen van je hand een ronde vorm in het deeg. Gebruik eventueel een deegroller om het pizzadeeg dun en egaal te krijgen. Vorm de pizza in de iconische ronde vorm.  

*Tip: Scheurt het pizzadeeg wanneer je de uitgerolde pizza van het aanrecht wil verplaatsen naar de bakplaat? Leg dan een stuk bakpapier op het aanrecht. Strooi een klein beetje bloem op het bakpapier en rol vervolgens op het bakpapier de pizza pas uit. Til vervolgens met bakpapier en al de pizza op de bakplaat of pizzasteen! 

Maak de tomatensaus  

Snipper een sjalotje en pers een teen knoflook. Fruit de sjalot en knoflook aan in een koekenpan in een beetje olijfolie. Voeg de Italiaanse kruiden (gedroogd) toe aan de ui en knoflook. Fruit de kruiden kort mee. Giet vervolgens de passata in de pan. Breng de saus op smaak met zout en verse zwarte peper. Laat de saus zachtjes pruttelen voor ongeveer 15 minuten. Hierdoor kookt de saus een beetje in en trekken de smaken van de ui en knoflook in de saus.  

Beleg de pizzabodem  

Leg de uitgerolde pizzabodem op een bakpapier indien je dit nog niet hebt gedaan. Schep twee of drie lepels tomatensaus op de pizzabodem en verdeel de saus gelijkmatig over de bodem.  

Rasp verse Parmezaanse kaas over de tomatensaus zodat de saus ligt bedekt is met Parmezaanse kaas. Snijd een rode ui en witte ui in dunne ringen. Verdeel de rode en witte ui over de pizza’s.  en verdeel de ringen over de pizza. Snijd elk cherrytomaatje in ongeveer 3 plakjes en verdeel deze dunne plakjes over de pizza’s. Snijd daarna de sucuk (Turkse worst) in dunne plakjes. Verdeel de plakjes worst over de pizza. Scheur vervolgens de mozzarella in kleine stukjes en verspreid deze over de pizza.  

Bak de pizza  

Bak de pizza in een voorverwarmde (hete) oven op 220 tot 250 graden. Heb je een pizzasteen? Dan gebruik je die natuurlijk. Heb je geen pizzasteen? Laat dan een bakplaat (geen rooster dus) in de oven zitten als je de oven voorverwarmd. Leg de pizza vervolgens op de hete bakplaat.
Til de pizza met bakpapier en al in de oven op de pizzasteen of bakplaat. Bak de pizza in ongeveer 10 minuten. Kijk vooral goed naar de pizza, immers is elke oven anders en kan de baktijd verschillen per oven!  

Serveer de pizza

Serveer de Pizza met Turkse knoflookworst op een bord of plank. Snijd de pizza in stukken met een pizzaroller.  

Bekijk hier al onze pizza recepten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *