Vegetarische pizza met citroenricotta en geroosterde paprika’s

Vegetarische pizza met citroenricotta en geroosterde paprika’s

“Door Rutger”

17.30 uur. Het is al donker en het regent. Ik zit al sinds maart met Irene op mijn lip. Dat gun je niemand. Het enige wat mij nu kan opvrolijken is pizza… HAHA YES! DIE HEBBEN WE! Een vegetarische pizza met citroenricotta en geroosterde paprika’s. Het recept krijg je helemaal cadeau als je vanavond je schoen zet. Of naar onze site surft.

Ingrediënten voor 2 pizza’s

 • Bloem, bij voorkeur type 00 (250 gram)
 • Gist (gedroogd, 4 gram)  
 • Zout (5 gram) 
 • Lauwwarm water (140 ml)  
 • Olijfolie (1 eetlepel) 

 Voor citroenricotta  

 • Ricotta (350 gram)  
 • Knoflook (1 teen)  
 • Citroenrasp  
 • Citroensap  
 • Peper en zout  

 Voor de topping  

 • Parmezaanse kaas  
 • Courgette (12 dunne plakjes)  
 • Paprika (1)  
 • Chilivlokken  
 • Zwarte peper  
Pizzadeeg maken

Meet 140 ml lauwwarm water af in een maatbeker. Giet er 4 gram gist bij en roer met een lepel het water en gist door elkaar. Laat het water even staan en laat de gist enkele minuten reageren op het water.  

Doe ondertussen 250 gram bloem een mengkom. Voeg 5 gram zout toe aan de bloem en schep het zout door de bloem met een lepel. Voeg vervolgens 1 eetlepel olijfolie toe aan het bloem. Giet daarna het lauwwarme water met gist erbij. Kneed het deeg met een deeghark of met je handen goed door elkaar voor enkele minuten. Het deeg moet elastisch zijn, maar niet meer plakken aan je handen.  

Laat het deeg rijzen  

Na het kneden verdeel je het deeg in gelijke delen. Deze hoeveelheid is goed voor twee pizza’s. Maar je kan natuurlijk ook kleinere pizza’s maken. Gebruik eventueel een weegschaaltje om het deeg nauwkeurig af te meten. Maak vervolgens met je handen gladde bollen van het deeg. Leg de deegbollen op een bakpapier of bebloemde bakplaat. Laat de deegbollen rijzen voor ongeveer 2 uur. Dek de bollen af met een schone (en droge) theedoek om te voorkomen dat de deegbollen uitdrogen.  

Pizza rollen  

Door het rijzen is zijn de bollen deeg ongeveer verdubbeld in volume. Pak een bol deeg en kneed dit nog kort door met je handen. Strooi een beetje bloem op een (schoon) aanrecht en druk met de palmen van je hand een ronde vorm in het deeg. Gebruik eventueel een deegroller om het pizzadeeg dun en egaal te krijgen. Vorm de pizza in de iconische ronde vorm.  

*Tip: Scheurt het pizzadeeg wanneer je de uitgerolde pizza van het aanrecht wil verplaatsen naar de bakplaat? Leg dan een stuk bakpapier op het aanrecht. Strooi een klein beetje bloem op het bakpapier en rol vervolgens op het bakpapier de pizza pas uit. Til vervolgens met bakpapier en al de pizza op de bakplaat of pizzasteen! 

De citroenricotta  

Doe de ricotta in een kommetje. Pers een teen knoflook uit boven de ricotta. Was een citroen goed af onder de kraan. Rasp vervolgens de schil van een hele citroen met een fijne rasp. Rasp alleen het gele gedeelte van de schil. Het witte vlies van de citroenschil is namelijk bitter. Snijd ongeveer 1/3 af van de citroen en pers het sap hiervan uit boven die ricotta. Roer daarna de rasp en het sap van de citroen en de geperste knoflook door de ricotta. Maak de ricotta op smaak met een zout en verse zwarte peper.  

Rooster de paprika  

Het roosteren van paprika’s kan je het allerbeste doen op de barbecue of op het gasfornuis.
Barbecue: rooster de paprika’s op het hete gedeelte van de barbecue zonder deksel. Blaker de paprika’s zwart aan alle kanten. Draai de paprika’s regelmatig om.
Gasfornuis: zet een gaspit aan op hoog vuur. Leg de paprika in de vlam. Draai de paprika’s met een tang totdat de paprika rondom zwart geblakerd is.  

Oven: zet de oven zo hoog mogelijk. Leg de paprika in z’n geheel in de oven voor ongeveer 10 a 15 minuten. De paprika’s kan hier en daar een beetje zwart worden, maar zal niet helemaal rondom zwart geblakerd raken.

Haal de paprika van de barbecue, uit het vuur of uit de oven. Doe de paprika’s in een grote kom en dek de kom af met huishoudfolie. Hierdoor blijft de warmte binnen in de kom. Door de stoom komt het velletje van de paprika los. Laat de paprika ongeveer 5 a 10 minuten liggen en afkoelen onder het folie. Verwijder daarna eenvoudig met je vingers het zwartgeblakerde velletje van de paprika.  

Snijd de paprika  

Snijd na het roosteren de paprika doormidden. Verwijder de zaadlijsten en de pitjes. Snijd daarna de paprika in repen.  

Grill de courgette  

Zet een grillpan op het vuur en laat de pan goed heet worden. Snijd dunne ronde plakjes van de courgette. Smeer de plakjes in met een beetje olijfolie met behulp van een kwastje. Grill de plakjes kort aan beide kanten totdat er grillstrepen ontstaan. Haal de gegrilde courgette uit de pan.  

Beleg de pizzabodem  

Smeer een riante laag van de citroenricotta op de pizzabodem. Rasp een beetje Parmezaanse kaas over de bodem zodat de ricotta is bedekt met een dun laagje Parmezaanse kaas. Beleg vervolgens de pizza met de reepjes geroosterde paprika’s en de plakken gegrilde courgette. Strooi chilivlokken en verse zwarte peper over de pizza.  

Bak de pizza  

Bak de pizza in een voorverwarmde (hete) oven op 220 tot 250 graden. Heb je een pizzasteen? Dan gebruik je die natuurlijk. Heb je geen pizzasteen? Laat dan een bakplaat (geen rooster dus) in de oven zitten als je de oven voorverwarmd. Leg de pizza vervolgens op de hete bakplaat.
Til de pizza met bakpapier en al in de oven op de pizzasteen of bakplaat. Bak de pizza in ongeveer 10 minuten. Kijk vooral goed naar de pizza, immers is elke oven anders en kan de baktijd verschillen per oven!  

Serveer de pizza  

Haal de pizza uit de oven. Strooi fijngesneden peterselie over de pizza. Serveer deze vegetarische pizza met citroenricotta en geroosterde paprikas op een grote plank en snijd de pizza in stukken met een pizzaroller. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *