Aubergines in teriyakisaus (vegan)

“Door Irene”

Joehoeeeee! Vandaag hebben we tijdens de lunchpauze een mijlpaal bereikt. We hebben namelijk onze eerste gemeenschappelijke kerstboom gekocht.  

We hebben het dan ook een aantal jaren uitgesteld. We waren bang voor onoverbrugbare verschillen in de kerstboom-keuze. Want ja, wat als je significant other het niet eens is met jouw keuze voor de Nordmann en volhardend vasthoudt aan de Servische Spar?  

Maar gelukkig, geen theatrale ruzies in de Tuinland. Het werd unaniem de Servische spar. We zijn het echter nog niet eens over de kleur ballen. Dus dit jaar doen we alleen lampjes. Het grote ballen-besluit nemen we volgend jaar.  

Eten? Ja. Aangezien we een boom hebben omgekapt doen we vandaag even milieubewust-vegan. Aubergines in teriyakisaus.

Ingrediënten voor 2 personen

 • Aubergine (1)
 • Spaanse peper (1)
 • Lente-uitje (1)
 • Sesamzaadjes
 • Zilvervliesrijst  

 Voor de teriyakisaus

 • Knoflook (1 teen)  
 • Gember (ongeveer 1 duim)  
 • Sojasaus (4 eetlepels) 
 • Rijstazijn (4 eetlepels)
 • Mirin (4 eetlepels)  
 • Donkere basterdsuiker (1 eetlepel)
 • Sesamolie (1 eetlepel) 
 • Water (2 eetlepels)
 • Maïzena (2 theelepels)  
De aubergines

Snijd de aubergine in dikke ronde plakken. Bestrooi de plakken met een klein beetje zout. Laat de aubergineplakken met de zout erop ongeveer een kwartiertje liggen. Door het zout onttrekt het (bittere) vocht uit de aubergines. Dep na een kwartiertje met een keukenpapiertje de aubergine droog aan beide kanten. Snijd daarna alle aubergineplakken in stukjes.  

De teriyakisaus

Voor de teriyakisaus pers je een teen knoflook en rasp je een stuk verse gember van ongeveer de grootte van een duim. Doe de knoflook en gember in een pannetje samen met de sojasaus, rijstazijn, mirin, donkere basterdsuiker, een scheutje water en de sesamolie.  Zet het pannetje op een laag vuurtje en verwarm zachtjes de teriyakisaus totdat de suiker is opgelost. Laat de teriyakisaus zachtjes pruttelen en een beetje inkoken. Eventueel kan je de saus nog meer laten indikken door een beetje maïzena toe te voegen. Maak dan wel eerst een papje door een lepel maïzena met koud water los te roeren. Voeg het papje beetje bij beetje toe en laat het goed mee verhitten om in te dikken. De saus moet een beetje een stroperige substantie krijgen. Kook de saus niet te hard want als de suikers verbranden smaakt de saus bitter en verbrand.  

Kook de rijst

Kook de rijst volgens de verpakking. Laat de rijst na het koken even droogstomen in een pan met de deksel erop voordat je de rijst serveert. Zo krijg je een mooie droge korrel.

Bak de aubergines

Pak een koekenpan met een goede antiaanbaklaag. Verhit de koekenpan tot deze goed heet is. Voeg daarna een neutrale olie toe zoals zonnebloemolie. Bak de aubergineblokjes in de olie op hoog vuur en schroei de aubergines aan alle kanten dicht. Draai daarna het vuur zachter en bak de aubergines nog even op een zachter vuurtje. Giet de teriyakisaus bij de gebakken aubergines als deze gaar zijn. Verhit de saus kort mee en zorg dat alle aubergines bedekt zijn met de saus.

Serveer aubergines in teriyakisaus

Serveer de aubergines in teriyakisaus met de zilvervliesrijst. Top de aubergines af met geroosterde sesamzaadjes, gesneden lente-uitjes en dun gesneden Spaanse peper.

De aubergines in teriyakisaus zijn ook lekker met fried rice! Bekijk ons recept voor fried rice hier!  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *