Plaattaartjes met gegrilde courgette, aubergine en pestocrème

Plaattaartjes met gegrilde courgette, aubergine en pestocrème

“Door Irene”

Afgelopen weekend liepen Rutger en ik een rondje door Groningen. We gingen vooral niet winkelen, want Black Friday en meg druk, allesbehalve corona-proof vonden wij. Maar toen we langs de Sostrene Grene liepen, bedacht ik dat ik best even snel nieuwe kaarsen kon kopen. Rutger bleef netjes buiten wachten en ik was netjes voorzien van een mondkapje. So far so good. Ik was echt lekker bezig met de corona-regels. Totdat de medewerkster van de Søstrene Grene me behoorlijk geïrriteerd aansprak en zei: “Mevrouw, een winkelmandje is verplicht”. Waarop ik antwoorde dat de mandjes op waren. En terwijl ik dat zei realiseerde ik me dat ik dan natuurlijk helemaal niet naar binnen had gemogen.  

Lang verhaal kort: ik voelde me mega aso, de medewerkster vond mij waarschijnlijk mega aso en de mensen die buiten netjes stonden te wachten tot de mandjes werden aangevuld vonden mij sowieso mega aso.  Mijn hersenen lagen hoogstwaarschijnlijk nog op het nachtkastje. Sorry. Corona bestaat, ik ben geen complotdenker en winkelmandjes zijn top.  

Om het goed te maken, speciaal voor de medewerkster van de Sostrene Grene, hierbij een lekker receptje voor Plaattaartjes met gegrilde courgette, aubergine en pestocrème . #staysafe

Ingrediënten voor 4 taartjes

  • Bladerdeeg (1 rol)  
  • Aubergine (1) 
  • Courgette (1)  
  • Gele paprika (1)  
  • Mascarpone (125 gram)  
  • Verse pesto (100 gram)  
  • Ei (1)  
  • Feta (75 gram)  
  • Chilivlokken  
  • Lente-uitje  
Grill de groenten  

Snijd de aubergine in ronde plakjes. Strooi zout over de aubergineplakken en laat de plakjes ongeveer 15 minuten liggen. Zo kan het bittere vocht uit de aubergines trekken. Dep na 15 minuten de aubergines droog met keukenpapier. Snijd ook de courgette in plakjes.

Verwarm een grillpan zonder olie. Smeer de courgette en aubergine plakjes met een kwastje in met olie. Grill de groenten aan beide kanten. Doe dit in een hete grillpan en zet vooral een deur of raam open en je brandmelder uit. Snijd een gele paprika doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in dunne reepjes. Grill de paprika ook nog even kort in de grillpan. Leg de gegrilde groenten op een bordje.  

Het bladerdeeg  

Rol de rol bladerdeeg uit. Snijd het bladerdeeg in vier gelijke rechthoeken. Leg de vier plaattaartjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Kerf vervolgens met de achterkant van een mes een randje in elke bladerdeegje. Het randje moet ongeveer 1 a 2 cm dik zijn. Deze rand gaat in de oven opstaan waardoor je een mooie korst krijgt.  

De mascarpone en pesto 

Roer de mascarpone en de pesto door elkaar heen in een kommetje. Breng de pestocrème op smaak met eventueel nog wat extra zwarte peper. Verdeel de pestocrème over de vier plaattaartjes. Laat de randen van de bladerdeeg vrij.  

Bekleed de plaattaartjes  

Leg de gegrilde courgette en de aubergine om en om op de pestocrème. Leg bovenop een paar plakjes gegrilde gele paprika. Breek vervolgens een ei en splits het eigeel van het eiwit. Roer het eigeel los en smeer met een kwastje de randjes van de plaattaart in met eigeel.  

Bak de plaattaartjes  

Zet de bakplaat met de plaattaartjes in het midden van een voorverwarmde oven op 190 graden. Bak de taartjes in ongeveer 10 minuten klaar. De taartjes zijn klaar wanneer de randjes mooi zijn opgestegen en een goud bruine kleur hebben gekregen.  

Serveer de plaattaartjes  

Haal de bakplaat uit de oven. Snijd een lente-uitje fijn en verdeel over de plaattaartjes. Verkruimel ook een stukje feta boven de taartjes. Strooi tenslotte een paar chilivlokken over het geheel.  

Serveer de plaattaartjes met gegrilde courgette, aubergine en pestocrème.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *