Vega burger van zwarte bonen en linzen met gegrilde aubergine en knoflook-tahinyoghurt

Vega burger van zwarte bonen en linzen met gegrilde aubergine en knoflook-tahinyoghurt

“Door Rutger”

Is het een Whopper? Is het een Big Mac? FOUT! Het is een Vega burger van zwarte bonen en linzen met gegrilde aubergine en knoflook-tahinyoghurt. Want zeg eens eerlijk, je kan dit weekend wel wat gezonds gebruiken na al die pepernoten, marsepein en chocoladeletters, toch? Wij hebben trouwens beide nog niks van dit alles gehad.

Ingrediënten voor 2 a 3 burgers

Voor de burgers  
 • Zwarte bonen (200 gram)  
 • Linzen (200 gram)  
 • Speltmeel (3 eetlepels)  
 • Knoflookpoeder (1 theelepel)  
 • Uienpoeder (1 theelepel)  
 • Cayennepeper (1 theelepel)  
 • Lente-uitje  
 Voor knoflook-tahinyoghurt  
 • Griekse yoghurt (2 eetlepels)  
 • Tahin (2 eetlepels)  
 • Citroen
 • Cayennepeper (1 theelepel)  
 • Komijnpoeder (1 eetlepel)  
 • Knoflook (1 teen)  
 En verder  
 • Aubergine (0,5)  
 • Tomaat (1)  
 • Rode ui (1)  
 • Waterkers  
 • Hamburgerbroodjes 
De aubergine  

Snijd de helft van een aubergine in dikke plakken van ongeveer 3 cm. Strooi zout op de plakken en laat de aubergine met het zout ongeveer 15 minuten liggen. Hierdoor onttrekt het bittere vocht uit de aubergine. Dep na 15 minuten de aubergine af met keukenpapier.
Smeer met behulp van een kwastje een dun laagje olijfolie op de plakken aubergine. Grill de aubergine in een hete grillpan aan beide kanten.  

Maak de burgers  

Laat de linzen en zwarte bonen uitlekken in een vergiet. Spoel de peulvruchten kort onder de kraan.
Doe ¾ van de linzen en zwarte bonen in een keukenmachine of beker van de staafmixer. Voeg drie eetlepels speltmeel (of ander meel , de knoflookpoeder, uienpoeder, cayennepeper en peper en zout toe. Maal de linzen en zwarte bonen fijn in de keukenmachine. Snijd daarna een lente-uitje fijn en voeg dit samen met de overgebleven zwarte bonen en linzen toe aan de gemalen ingrediënten.

Verdeel alles in 2 of 3 porties en maak hiervan met je handen mooie bollen. Zet een pan met een goede antiaanbaklaag op het vuur. Verwarm de pan en leg de linzen-zwarte bonen burgers erin. Druk met je handpalm de bollen een beetje plat zodat er meer een burger vorm ontstaan. Bak de burgers op een niet al te hoog vuurtje aan beide kanten gaar. Draai de burgers voorzichtig om met een spatel.  

De knoflook-tahinyoghurt  

Doe de Griekse yoghurt in een kommetje samen met de tahin. Was een citroen en rasp de schil van de citroen. Voeg de rasp en het sap van een halve citroen toe aan de Griekse yoghurt. Pers een teen knoflook fijn en voeg toe samen met de cayennepeper en het komijnpoeder. Breng het geheel op smaak met peper en zout.  

De hamburgerbroodjes  

Snijd de burgers doormidden en grill beide kanten even in de grillpan.  

Beleg de broodjes  

Haal de hamburgerbroodjes uit de grillpan. Smeer beide broodjes in met een de knoflook-tahinyoghurt. Leg de burger van zwarte bonen en linzen op de saus. Leg op de burger een plak gegrilde aubergine. Top af met een plak tomaat en de waterkers. Serveer de vega burger van zwarte bonen en linzen met gegrilde aubergine en knoflook-tahinyoghurt. Lekker met bijvoorbeeld zoete aardappelfriet of een simpele salade. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *