Door Irene - Meatless monday coming in! Dikke bak met kikkererwten, net niet Gronings, wel beetje Marokkaans. Vorige week kochten we al heel de @Souk leeg en trakteerden we onszelf op allemaal Midden-Oosterse hapjes. Van hummus en muhamarra tot aan tabouleh en gemarineerde artisjokken. Met de overgebleven hummus, feta en verse munt maakten we deze gezonde bowl met Marokkaanse couscous met hummus, pittige kikkererwten en za’atar flatbread.

Marokkaanse couscous met hummus, pittige kikkererwten en za’atar flatbread

“Door Irene”

Meatless monday coming in! Dikke bak met kikkererwten, net niet Gronings, wel beetje Marokkaans. Vorige week kochten we al heel de Souk leeg en trakteerden we onszelf op allemaal Midden-Oosterse hapjes. Van hummus en muhamarra tot aan tabouleh en gemarineerde artisjokken. Met de overgebleven hummus, feta en verse munt maakten we deze gezonde bowl met Marokkaanse couscous met hummus, pittige kikkererwten en za’atar flatbread.

Ingrediënten voor 2 bowls

 • Couscous (100 gram) 
 • Groentebouillon (0,5 blokje)   
 • Ui (1)
 • Knoflook (1 teen)
 • Aubergine (0,5)
 • Paprika (1)
 • Kikkererwten (200 gram)  
 • Harissa (1 a 2 eetlepels)
 • Tomatenblokjes (300 gram)  
 • Verse munt  
 • Verse koriander
 • Rode ui  
 • Hummus
 • Feta (100 gram)
 • Citroen (om te garneren)  

Voor de flatbreads  

 • Bloem (200 gram) 
 • Bakpoeder (5 gram)
 • Zout (mespunt) 
 • Griekse yoghurt (5 eetlepels) 
 • Za’atar (1 eetlepel)  
Maak de couscous

Doe 100 gram couscous in een schaal. Breng water aan de kook. Schenk het kokend water op de couscous. De couscous moet net onder water staan, hiervoor heb je rond de 100 – 120 ml kokend water nodig. Verkruimel een half blokje groentebouillon boven de couscous en roer met een lepel de couscous even door. Dek de couscous daarna direct af met een bord en/of een deksel. Op die manier kan de couscous verder garen. Laat de couscous ongeveer 10 minuten staan.  

De groenten

Snijd een helft van de aubergine in plakken. Strooi zout over de plakken en laat de aubergine ongeveer 15 minuten liggen met het zout. Door het zout ontrekt het (bittere) vocht uit de aubergine. Snijd ondertussen een ui in kleine stukjes en pers een teen knoflook. Ook snijd je alvast een paprika en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika in blokjes. Dep na 15 minuten met keukenpapier het vocht van de aubergine af. Snijd de aubergines in blokjes. Gebruik een pan met een goede antiaanbaklaag en doe een beetje neutrale olie in de pan. Bak de blokjes aubergine in de pan voor ongeveer 10 minuten. Schep de blokjes regelmatig om. Voeg daarna de ui en knoflook toe en bak even mee. Doe daarna de paprikablokjes erbij en bak mee.  

De kikkererwten  

Schep een eetlepel harissa bij de groenten. Giet ook ¾ van een blik tomatenblokjes bij de groeten. Laat een klein blikje kikkererwten uitlekken in een vergiet en spoel kort af onder de kraan. Voeg de kikkererwten toe aan de pan. Breng alles op smaak met peper en zout. Zijn de kikkererwten pittig genoeg? Voeg desgewenst nog meer harissa toe voor extra pittigheid. Laat de kikkerwerten op een laag vuurtje zachtjes pruttelen. Maak ondertussen de flatbreads 

Maak de flatbreads 

Doe de bloem, zout en bakpoeder bij elkaar en roer door met een vork. Voeg de Griekse yoghurt toe en meng alles door elkaar. Kneed met (schone) handen het deeg. Het deeg moet niet meer aan je handen kleven. Voeg eventueel extra bloem toe als het deeg te plakkerig blijft. Strooi een beetje bloem op het aanrecht en verdeel het deeg in 3 of 4 bollen. Rol het deeg uit met een deegroller. Verwarm een grillpan op het vuur. Smeer met een kwastje de flatbreads in met olie en bak aan beide kanten. Strooi na het bakken een beetje za’atar kruiden over de platbroden.  

Maak de borden op  

Haal de deksel van de couscous en roer de couscous los met een vork. Verdeel de couscous over twee kommen. Schep de pittige kikkererwten met de groenten op de couscous. Snijd een rode ui in dunne ringen en leg een paar ringen op de couscous. Verkruimel feta boven de couscous en schep een goede lepel hummus in de kom. Snijd vers munt en verse koriander fijn en leg in elke kom een flinke dosis verse kruiden. Serveer de Marokkaanse couscous met de za’atar flatbread en citroen.  

Op de Marokkaanse tour? Probeer ook eens deze Marokkaanse gehaktballetjes met parelcouscous tabouleh

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *